Κίνδυνος πάνω από το Ιράν... με ολέθριες παγκόσμιες επιπτώσεις


H κυβέρνηση του Ισραήλ δεν πιστεύει πια ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν μπορούν να υποχρεώσουν τη χώρα να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, γράφει το περιοδικό Σπίγκελ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δημιουργείται μια γενική συναίνεση στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια του Ισραήλ υπέρ της στρατιωτικής επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ακόμη και χωρίς την άμεση εμπλοκή των Αμερικανών. "Η πλειοψηφία των μελών του κυβερνητικού συμβυλίου δεν πιστεύουν ότι οι κυρώσεις μπορούν να πείσουν τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ να αλλάξει πορεία», δηλώνει ο υπουργός της κυβέρνησης Γιακόβ Εντρί.

Το σημείο στο οποίο υπάρχουν διαφωνίες, γράφει το περιοδικό, είναι στο χρονικό σημείο της επίθεσης. Οι πιο διαλλακτικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τη στιγμή που το Ιράν θα πλησιάσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής της πρώτης πυρηνικής βόμβας.

Ιδανική χρονική συγκυρία;
Από την άλλη πλευρά, τα «γεράκια» εκτιμούν ότι τα χρονικά περιθώρεια έχουν εξαντληθεί. Εκτιμούν ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδανική καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος Μπους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στήριζε μια στρατιωτική λύση, θα αποχωρήσει σύντομα από τον Λευκό Οίκο. Τα «γεράκια» θεωρούν ότι ούτε ο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε ο Τζον Μακέιν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, που επισκέπτεται συχνά το Ισραήλ προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι οι τελευταίοι μήνες της προεδρίας Μπους είναι η τελευταία ευκαιρία να αποσπάσουν αμερικανική υποστήριξη για στρατιωτική επέμβαση. «Η Μέση Ανατολή οδεύει προς μια άλλη μεγάλη αντιπαράθεση», εκτιμά ο Φίσερ.

Χώρα της μιας βόμβας Το πυρηνικό Ιράν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κράτος του Ισραήλ στα 60 χρόνια της ύπαρξης του. Μια μόνο πυρηνική κεφαλή είναι ικανή να καταστρέψει τη χώρα. Με έκταση μισή της Ελβετίας, οι διεθνολόγοι χαρακτηρίζουν το Ισραήλ «χώρα της μίας βόμβας».
‘Οπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το Ιράν δεν έχει προς το παρόν κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Παρ’ όλα αυτά ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ δεν χάνει ευκαιρία να εκτοξεύει απειλές ότι θα «αφανίσει» το Ισραήλ από τον χάρτη. Ακόμη και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τεχεράνη στέλνει μηνύματα ότι «μπορεί να κατασκευάσει τη βόμβα σε μικρό διάστημα». Αξιόπιστη η απειλή του Ισραήλ Το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι όχι μόνο είναι διατεθειμένο, αλλά και ότι έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να πλήξει στρατιωτικές εκγαταστάσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για πυρηνικές δραστηριότητες. Το 1981 βομβάρδισε τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ στο Οσιράκ. Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε το 2007 όταν ισραηλινά μαχητικά F-16 βομβάρδισαν και κατέστρεψαν «ύποτες» εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία. Το Ιράν μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, εκτιμά το Σπίγκελ. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ υπολογίζουν ότι έως το 2009 το Ιράν θα έχει ικανή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει πυρηνική κεφαλή. Το Ισραήλ δεν ασπάζεται την άποψη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που σε έκθεση τους τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν υποστηρίξει ότι το Ιράν διέκοψε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003. «Οι Ιρανοί ξανάρχισαν το πρόγραμμα το 2005», είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γιόσι Κούπερβάσερ, διευθυντής της υπηρεσίας ανάλυσης πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού.