Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό παράλογο» το να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή το 40% κράτους-μέλους της Ε.Ε από κράτος που είναι υποψήφιο μέλος όπως είναι η Τουρκία, αλλά και στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας πως είναι ένα πρόβλημα στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να βρει λύσεις για να ανακουφιστούν τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα τα οποία πλήττονται.
Οι θέσεις του Κ. Παπούλια για τα Σκόπια και την Τουρκία κατα τη συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Τη λύπη του για την αδιάλλακτη, σχεδόν εχθρική, όπως είπε, στάση και θέση που έχει η ΠΓΔΜ απέναντι στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης (3-7-2008) στη Βιέννη στα ελληνικά και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο είχαν νωρίτερα συνομιλίες. «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν εισπράττει μέχρι σήμερα παρά έναν κενό αλυτρωτισμό, έναν εχθρικό αλυτρωτισμό» τόνισε ο κ. Παπούλιας, παρά το γεγονός, όπως πρόσθεσε, ότι στην Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογραφεί -που είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών- είχε συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει ένα όνομα κοινά αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε στις δηλώσεις του πως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τουλάχιστον η ελληνική θέση, έτσι όπως διατυπώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, δεν μπορεί να αλλάξει.