Το Ιράν κάνει επίδειξη δύναμης













To ισλαμικό σώμα των φρουρών της επαναστάσεως (IRGC) ολοκλήρωσε επιτυχως προωθημένη δοκιμή της αναβαθμισμένης έκδοσης των βαλλιστικών πυραύλων σειράς shahab-3 στα γυμνάσια με την ονομασία "μεγάλος προφήτης 3" στον περσικό Κόλπο, ανέφερε στις 9-7-2008 το ιρανικό δίκτυο Alalam. Η κίνηση αυτή θεωρείται απο πολλούς απάντηση στην προ μηνός περίπου, άσκηση Glorius Spartan της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας(IDF) με την Ελληνική(HAF) στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, αλλά και στην άσκηση του 5ου αμερικανικού στόλου που έγινε έξω από το Μπαχρέιν.

Όπως επεσήμαναν πολλοί αναλυτές, η άσκηση αποτέλεσε πρόβα επίθεσης κατά των Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ναντάνζ, άποψη που υιοθέτησε και η διπλωματία του Ιράν ζητώντας εξηγήσεις από την Ελληνική πλευρά. Παράλληλα με τις εκτοξεύσεις πυραύλων shahab-3, το Ιράν διενήργησε μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση στα στενά του Χορμούζ (Περσικός κόλπος), εκτοξεύοντας πλήθος αντιπλοϊκών πυραύλων(πιθανότατα ρωσικών Yachont). Εντωμεταξύ σε λίγες ημέρες αναμένεται έναρξη των συνομιλιών με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
«Τώρα η Δύση αποδέχθηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ιράν και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε ο Μωχάμεντ Σαΐντι όταν ερωτήθηκε για πιθανές συνομιλίες της ισλαμικής δημοκρατίας με την αρμόδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα. «Η διπλωματία μας βασίζεται στις διαπραγματεύσεις». Ο Σαΐντι αναπληρωτής του επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας του Ιράν, είπε, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars: «Οι συνομιλίες θα αρχίσουνε τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως τότε πολλά θέματα θα ξεκαθαριστούν».