Οι "μεγάλοι" έχουν αποφασίσει από καιρό ένα "ανεξάρτητο" Κόσοβο... Η Ελλάδα τι πράττει?









Του Χ.Α

Η Ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις... Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά στο γύψο...

Το ότι γίνονται έντονες ζυμώσεις εντός και εκτός συνόρων είναι πασίδηλο.

Να ξεκινήσουμε πρώτα από τα εκτός συνόρων.

Το μεγάλο θέμα είναι αυτό του Κοσόβου, το οποίο έχει περιέλθει σε μια ιδιότυπη κατάσταση stand-by.
Αυτή τη στιγμή γίνονται εκλογές στη Σερβία με αντιπάλους τον απερχόμενο "φιλοδυτικό" Τάντιτς και τον φιλορώσο και "εθνικιστή" Νίκολιτς.
Οι Κοσοβάροι περιμένουν να δουν ποιος θα βγει ώστε να ορίσουν και την ημερομηνία ανεξαρτησίας τους.Αν βγει ο Νίκολιτς τότε θα ανακυρήξουν πάραυτα το κόσοβο ανεξάρτητο κράτος με υποστήριξη ΗΠΑ και μέρους της ΕΕ, ενώ αν (ξανα)βγει ο Τάντιτς ίσως δώσουν μια παράταση μήπως και κάνουν καναδυο συναντήσεις "έτσι για να χουμε να λέμε".
Το θέμα είναι όμως πολύ πιο περίπλοκο απ'ότι φαίνεται.

Οι "μεγάλοι" έχουν αποφασίσει από καιρό ένα "ανεξάρτητο" Κόσοβο.
Η Ρωσία ούτε που το συζητάει.
Αν το Κόσοβο γίνει όντως ανεξάρτητο, εκτός του ότι ρίχνεται η Σερβία (και με το δίκιο της πλέον) εξ ολοκλήρου στην αγκαλιά της Ρωσίας, η Ρωσία με αφορμή αυτό θα κυρήξει την έναρξη ενός νέου "Ψυχρού" πολέμου (αν σταμάτησε και ποτέ ο παλιός...).

Δηλαδή σε όλους τους οργανισμούς ΟΗΕ, συμβούλιο ασφαλείας η Ρωσία όχι μόνο δεν θα αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά θα μπλοκάρει και τις εκάστοτε αναφορές και ψηφίσματα που το αφορούν.Ασπρο οι ΗΠΑ, μαύρο η Ρωσία,κ.ο.κ.

Επιπλέον ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου, γιατί με αυτό το τετελεσμένο προηγούμενο ανοίγεται η όρεξη και εντείνεται η διάθεση για κάθε είδους αποσχιστικές κινήσεις και αλλαγές συνόρων. Η Ισπανία ήδη σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο για να μην δώσει καλή δικαιολογία στους Βάσκους και τους Καταλανούς να κάνουν το ίδιο. Το Βέλγιο το σκέφτεται επίσης.Η Ιταλία έχει και αυτή τα δικά της μεταξύ Βορά και Νότου. Η Κύπρος ήδη έχει πεί ότι δεν πρόκειται να το αναγνωρίσει ούτως ή άλλως.

Η Ελλάδα αντί να πάρει σαφή θέση είναι για άλλη μια φορά "μουδιασμένη" στο διεθνές παιχνίδι, αλλά για σκεφτείτε μεθαύριο μια ωραία πρωία να σηκωθεί κάποιος εκ της "καταπιεζομένης" μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης να αξιώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νομού Ροδόπης, και τη δημιουργία κρατιδίου με πρωτεύουσα την Κομοτηνή? Ποιος θα μπορέσει να του το αρνηθεί με επιχειρήματα, την ώρα που στο διεθνές στερέωμα αντί να ενισχύονται οι διεθνικές-πολυπολιτισμικές κρατικές υποστάσεις με σοβαρή και δίκαιη νομοθεσία και ισονομία, χωρίς αλλαγές συνόρων που καλώς ή κακώς υφίστανται, βλέπουμε συνέχεια να ενθαρρύνονται οι αποσχίσεις και οι "ανεξαρτητοποιήσεις" κρατιδίων προτεκτοράτων και με αδύναμη παγκόσμια παρουσία.

Για την Τουρκία αυτό θα είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, για το γνωστό και νούμερο ένα θέμα της τους Κούρδους (γιατί να μην κάνουν και εκείνοι δημοψήφισμα όπως οι Κοσοβάροι, για την ανεξαρτησία τους?)

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και πολλοί δεν το έχουν καταλάβει...-