Η στάση των δύο «ορκισμένων» αντιπάλων ισλαμιστών (Ερντογάν) και Κεμαλιστών (Μπαικάλ) στο θέμα του Αιγαίου είναι κοινή, μέχρι την τελική κατάληξη....

Του Χ.Α

Ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας με αντανάκλαση στα εθνικά μας συμφέροντα...

Όταν έγινε η κρίση των Ιμίων, έτυχε να μην ακούσω εκείνο το απόγευμα ούτε ράδιο ούτε να δω τηλεόραση. Θυμάμαι είχα πάει στη σχολή το άλλο πρωί (ήμουνα φοιτητής) και ακούω όλους να μιλάνε για ένα πόλεμο που δεν έγινε παρά τρίχα!! Τους λέω τι έγινε ρε παιδιά?" και μου απαντούν "Καλά εσύ που ζεις??" (Είχαν και το δίκαιο τους).

Δεν προμήνυε τίποτα την ένταση των Ιμίων - τουλάχιστον στον απλό κοσμάκη - δεν μιλάω για στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Δεν προμήνυε τίποτα την ένταση έστω και τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Δεν καταλαβαίνω όταν λεν κάποιοι ότι η Τουρκία ηρέμησε ή πως θα ηρεμήσει. Επειδή οι στρατηγοί ηττήθηκαν? Εμένα πάντως δεν με καθησυχάζει το ότι στην Τουρκική βουλή έχουνε μπει εθνικιστές! Η χώρα παραείναι ασταθής. Ισλαμιστές - Κεμαλιστές - Εθνικιστές - Κούρδοι στη Βουλή. Το μπαμ μπορεί να έλθει ξαφνικά ακόμα και όταν όλα δείχνουν ότι όλα κυλούν ήρεμα στο "γαλατικό χωριό".

Εγώ πάντως αδυνατώ να πιστέψω ότι οι στρατηγοί θα πούνε. "Ε μωρέ....μας το έδωσε ο λαός το μήνυμα. Άντε πάμε να ψαρεύουμε από εδώ και πέρα. Δεν είναι η εξουσία για μας!". Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν καταρρίψει τόσες κυβερνήσεις με τα πραξικοπήματα θα κάτσουν στα αυγά τους.

Μπορεί να επιχειρήσουν κάτι με τη βία και να οδηγηθούν σε εμφύλιο. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να μελετούμε τη στάση της γείτονος. Εμένα προσωπικά δεν με πείθει αυτή η εικόνα που προσπαθεί να περάσει προς τα έξω, μιας χώρας που έχει αφήσει το επεκτατικό της παρελθόν. Απλά δεν με πείθει.

Μπορεί να μην είναι οι στρατηγοί αυτοί που θα ξεκινούσαν κάτι μιας και στο θέμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια από την πλευρά της Ελλάδας το οποίο αποτελεί και νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας όλοι οι Τούρκοι είναι ενωμένοι εναντίον μας, απειλώντας μας ότι η επέκταση είναι αιτία πολέμου. Αν λοιπόν η Ελλάδα προτείνει επέκταση των μιλίων, τότε μπορεί να έχουμε απαρχή γεγονότων.

Όταν ξανασυζητηθεί ή ανακαινισθεί το θέμα την Νόμιμης Επέκτασης από την πλευρά της Ελλάδος των 12 ναυτικών μιλίων, αυτό θα θεωρηθεί Casus Beli από την Τουρκία (είτε Ισλαμική είτε Κοσμική), αλλά το θέμα είναι ότι η Ελλάδα, από το 1981 που "πήρε" το δικαίωμα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, δεν έχει κάνει τίποτα για να το διασφαλίσει ... αρχής γενομένης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης!

Η στάση λοιπόν των δύο αυτών «ορκισμένων» αντιπάλων ισλαμιστών (Ερντογάν) και Κεμαλιστών (Μπαικάλ) στο συγκεκριμένο θέμα είναι κοινή, μέχρι την τελική κατάληξη. Ας μη γελιόμαστε στο πίσω μέρος του μυαλού των Τούρκων υπάρχει η διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, οπότε ας μην χαιρόμαστε και ας μην πανηγυρίζουμε ως χώρα για την νίκη των ισλαμιστών στην Τουρκία. Επίσης ας μην ξεχνάμε και τους εθνικιστές οι γνωστοί κατά κόσμον «γκρίζοι λύκοι» που κατέχουν πλέον 70 έδρες στο Τουρκικό κοινοβούλιο και θα στηρίξουν ένα μεγάλο κομμάτι της ισλαμιστικής πολιτικής Ερντογάν, ενδεχομένως θα στηρίξουν τον πρόεδρο της επιλογής του «κουμπάρου» Ερντογάν, τώρα εσείς τι λέτε ο «γκρίζος λύκος» Μπαχτσελί δεν θα προσπαθήσει να περάσει και δικές του πολιτικές με την στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν? Ο οποίος με τη σειρά του ενδεχομένως να αντιμετωπίσει με πιο σκληρό τρόπο τα εθνικά ζητήματα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους ακραίους εθνικιστές, κάτι σαν αντάλλαγμα δηλαδή. (Ας μην ξεχνάμε ότι οι γκρίζοι λύκοι ήταν αυτοί που προσφάτως παραδέχτηκαν ότι ευθύνονται για τις πυρκαγιές του 1996 στα Ελληνικά νησιά που συνορεύουν με τα τουρκικά παράλια, αυτοί που εκσφενδόνισαν χειροβομβίδα στη στέγη του οικουμενικού πατριαρχείου και χλεύασαν πολλές φορές τον οικουμενικό πατριάρχη καίγοντας ομοίωμα του, αυτοί που επιχείρησαν να επιτεθούν στον κ.κ. Βαρθολομαίο και σε χριστιανούς και στους εκπροσώπους της Ελληνικής Βουλής κ. Μειμαράκη και κ. Κακλαμάνη την ώρα του αγιασμού των υδάτων στον Κεράτιο κόλπο, αυτοί που είναι εναντίον της οικουμενικότητάς του Πατριαρχείου, αυτοί που συστηματικά προκαλούν και δολοφονούν στην Κύπρο και είναι υπέρμαχοι της λύσης των δύο κρατών στη μεγαλόνησο…) μια ακροδεξιά λοιπόν τρομοκρατική οργάνωση και άκουσον άκουσον ο κ. Ερντογάν ψάχνει τρομοκράτες στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας και του Β. Ιράκ ετοιμάζοντας μαζί με το στρατό εκκαθαρίσεις.