Υπό την απειλή πολέμου πάνω από τα 147 δολάρια οι τιμές πετρελαίου


















«Άλμα» άνω των πέντε δολαρίων πραγματοποίησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, αναρριχόμενες σε νέα ιστορικά ρεκόρ, εν μέσω εικασιών ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, καθώς και ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς από τη Βραζιλία και τη Νιγηρία.

Η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 147 δολάρια, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι. Στις 16.33’, διαμορφωνόταν στα 147,24 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 5,21 δολαρίων.

«Υπάρχει μια διαρκής ανησυχία για την προσφορά πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», εκτιμά ο Τζέραρντ Μπαγκ της National Australia Bank.

Την άνοδο των τιμών πυροδότησε δημοσίευμα της Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις πάνω από το Ιράκ.

Οι ανησυχίες είχαν ήδη ενταθεί από την ανακοίνωση που εξέδωσε η βασική στρατιωτική ομάδα στο Δέλτα του Νίγηρα, ότι προτίθεται να προβεί σε νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών υποδομών της Νιγηρία, όγδοης μεγαλύτερης εξαγωγού στον κόσμο, καθώς και η απειλή απεργίας στη βραζιλιάνικη Petrobras.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/11/1538237.htm