Κρις Σπύρου: Εκστρατεία για ελεύθερη Αγια Σοφιά










Την έναρξη παγκόσμιας εκστρατείας για την αποκατάσταση της Αγια Σοφιάς ως Ιερό Οίκο προσευχής για όλους τους χριστιανούς και Εδρα της Ορθοδοξίας, εξήγγειλε την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του οργανισμού για «Ελεύθερη Αγια Σοφιά», Κρις Σπύρου».

Ο κ. Σπύρου, ιδρυτής και πρόεδρος του συγκεκριμένου οργανισμού, καθώς και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ, παρουσίασε το σχέδιο του οργανισμού για «Ελεύθερη Αγία Σοφία», με δράση σε πολιτικό, νομικό και οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα που ξεκινά από τις ΗΠΑ και έχει σκοπό την αποκατάσταση της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε λειτουργούσα εκκλησία της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης».

Ο Κρις Σπύρου τόνισε πως όπως οι Μουσουλμάνοι ευλόγως εθίγησαν από τα σκίτσα που διακωμωδούσαν το Μωάμεθ, το ίδιο προκαλούνται και οι Ορθόδοξοι από τη συνεχιζόμενη βεβήλωση της Αγια Σοφιάς.

«Το Τουρκικό κράτος ονόμασε τον Μέγα Ναό “Ayasofia Müzesi”. «Μουσείο της Του Θεού Αγίας Σοφίας». Δεν γνωρίζω για ποιού Θεού την Αγία Σοφία το Τουρκικό κράτος ονόμασε το μουσείο του. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν το ονόμασε χάρη της Σοφίας του δικού μου Θεού. Του δικού μας Θεού.

Πρόκειται για ανοσιούργημα! Πρόκειται για βεβήλωση ενός ιερού χώρου. Πρόκειται για ασέβεια προς ένα ναό του Θεού. Πρόκειται για ύβρη προς τους ιερούς χώρους και τις ιερές μορφές.

Η Αγία Σοφία, η Μητέρα των Ναών της Χριστιανοσύνης, έχει σκόπιμα και συστηματικά βιασθεί και πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να λάβει τέλος μια για πάντα.

Πιστεύουμε πως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να συμμετέχει ή να ανέχεται τέτοιες ενέργειες που τελικά κακοποιούν, εξευτελίζουν και υποτιμούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, που υποβαθμίζουν τους ιερούς χώρους, ή δείχνουν ασέβεια στις ιερές μορφές. Και κανένα κράτος δεν μπορεί να επιτρέπεται να στερεί από τους πιστούς οποιασδήποτε θρησκείας το αναφαίρετο δικαίωμα της προσευχής.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να βάζει φραγμούς στην ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επίσης καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρεί εκ των προτέρων ότι έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει την βεβήλωση ενός ιερού χώρου».

Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι «έχει έρθει πλέον το πλήρωμα του χρόνου για την πολιτική ηγεσία του σημερινού Τουρκικού κράτους, τους συνεχιστές της πολιτικής των ιεροσυλιών εις βάρος της Αγίας Σοφίας, να συνδράμουν ώστε να επανέλθει αυτό το ιερό οικοδόμημα στην κατάσταση που δικαιούται ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός, στην αρχική μορφή του όπως ήταν όταν οι πρόγονοι αυτών των σημερινών πολιτικών ηγετών κατέλαβαν τον Ναό το 1453».

Ο κ. Σπύρου επισήμανε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε νομικό και θρησκευτικό επιχείρημα για την προβολή του στόχου μας.

«Το Συμβούλιο «Free Agia Sophia Council of America” δεσμεύεται να προβεί σε κάθε ειρηνική, διπλωματική, πολιτική και νομική ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή fora ώστε να επιτύχει το σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την αποκατάσταση της «Μεγάλης Εκκλησίας» της Αγίας Σοφίας στην Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη) της Τουρκίας, ως εν λειτουργία Ναό της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, Ιερό Ναό λατρείας για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου και ως έδρα λατρείας για την Ορθοδοξία.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι σκοποί μας είναι δίκαιοι και ότι στο τέλος θα επικρατήσουν.

Όπως εκατομμύρια Καθολικοί Χριστιανοί που προσεύχονται στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου της Ρώμης, όπως εκατομμύρια Μουσουλμάνοι πιστοί που κάνουν το προσκύνημά τους στους ιερούς χώρους της Μέκκας, και όπως εκατομμύρια Εβραίοι που προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ, έτσι και εμείς οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι όλων των εθνικοτήτων μια μέρα θα προσευχηθούμε μαζί στον δικό μας Ιερό Ναό, στον Ιερό μας Καθεδρικό, στην Μητέρα Εκκλησία της Χριστιανοσύνης, στον Ναό της Του Θεού Σοφίας, την Αγία Σοφία».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε επίσης ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του οργανισμού, δικηγόρος Steeven Scheebaum, ο οποίος ανέφερε ότι «εξετάζεται η δυνατότητα προσφυγής σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη διεκδίκηση του δικαιώματος επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τόπος λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών».