Πυρηνικό δόγμα και όλεθρος...


«Δεινές και μακροπρόθεσμες» επιπτώσεις θα έχει για το Ισραήλ ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του έγκριτου βρετανικού ινστιτούτου μελετών Chatham House.

Ριψοκίνδυνο σενάριο
Η έκθεση του ινστιτούτου, με συντάκτη τον Γιόσι Μέκελμπεργκ, υποστηρίζει ότι μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά του Ιράν, αν και έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, είναι «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη», καθώς το Ιράν θα μπορούσε να απαντήσει με μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πόλεων του Ισραήλ, όπως η Χάιφα και το Τελ Αβίβ. «Ενα πιθανό σενάριο αφορά την άμεση πυραυλική αντεπίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στόλου στον Περσικό Κόλπο.
Το Ιράν διαθέτει άλλωστε 500 πυραύλους «Σιχάμπ», με δραστικό βεληνεκές που φθάνει τα 2.000 χλμ., ικανούς να μεταφέρουν συμβατικές κεφαλές βάρους 1.000 κιλών. Με τους πυραύλους αυτούς θα μπορούσε να πλήξει αμερικανικούς στόχους στον Κόλπο, αλλά και συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ ή το Μπαχρέιν.

Οικολογικός όλεθρος
Ενδεχόμενο χτύπημα κατά των μεγάλων πόλεων του Ισραήλ, εκτός από τον ανθρώπινο φόρο αίματος, θα προκαλούσε και μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η Χάιφα φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διύλισης πετρελαίου της χώρας και γύρω από το Τελ Αβίβ συγκεντρώνεται η πλειονότητα της βιομηχανικής βάσης της χώρας», αναφέρει η έκθεση του ινστιτούτου Chatham House.
Το Ιράν, όμως, διαθέτει και άλλα επίφοβα όπλα: όπως τη μεγάλη του επιρροή στο σιιτικό στοιχείο του Ιράκ, αλλά και στη σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ πολύ πιθανή πρέπει να θεωρείται και μία αναζωπύρωση της δράσης της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.
Επίθεση του Ισραήλ θα προκαλούσε επίσης την ομόφωνη καταδίκη της Ιερουσαλήμ από τη διεθνή κοινότητα, ενώ το Ισραήλ θα κινδυνεύει και από την ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον του, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πυρηνικό δόγμα
«Η ισραηλινή ηγεσία αντιμετωπίζει συνδυασμό λυσσαλέου μίσους, που εκφράζεται από τον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, εκκλήσεις για “σβήσιμο του εβραϊκού κράτους από το χάρτη” και ένα πυρηνικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην απόκτηση κεφαλών πυρηνικής γόμωσης για τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν», αναφέρει η έκθεση. Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η κατακλείδα του κειμένου, που καλεί την ηγεσία του Ισραήλ να υιοθετήσει «ανοικτό πυρηνικό δόγμα», να εγκαταλείψει δηλαδή το δόγμα της «πυρηνικής ασάφειας», αποκαλύπτοντας δημόσια την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου, το οποίο θα λειτουργούσε έτσι ως δύναμη αποτροπής στις πυραυλικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.