Η Carla Del Ponte έγραψε για τη φρίκη του UCK.















Με απόλυτη απαξίωση και οργή αντέδρασε η κυβέρνηση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις καταγγελίες που περιέχονται στο βιβλίο της πρώην γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), Κάρλα Ντελ Πόντε, περί απαγωγών Σέρβων και αφαίρεση οργάνων από αυτούς.
Αντίθετα, η Σερβία εμφανίζεται έτοιμη ν αδράξει την ευκαιρία που της δίνουν οι εξελίξεις, για να χρησιμοποιήσει τις καταγγελίες της Ντελ Πόντε μέσα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με τους ηγέτες του προσφάτως ανεξαρτοποιηθέντος Κοσσυφοπεδίου. Εξάλλου, οι καταγγελίες της καθ όλα σεβαστής μέχρι πρότινος από τους Αλβανούς γενικής εισαγγελέως είναι καταπέλτης τόσο για τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αγκίμ Τσέκου, όσο και για τον νυν πρωθυπουργό, Χασίμ Θάτσι.

Η Κάρλα ντελ Πόντε, στο βιβλίο της με τίτλο «Το κυνήγι, εγώ και οι εγκληματίες πολέμου», υποστηρίζει ότι ερεύνησε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες μετά το τέλος του πολέμου του 1999 στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 300 Σέρβοι της περιοχής απήχθησαν, μεταφέρθηκαν στην Αλβανία και εκεί τους αφαιρέθηκαν τα όργανα. Στη συνέχεια, τα όργανα εστάλησαν από το αεροδρόμιο των Τιράνων σε κλινικές του εξωτερικού, ενώ οι σοροί των θυμάτων θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Η Ντελ Πόντε -που τώρα είναι πρέσβης της Ελβετίας στην Αργεντινή- κατηγορεί ευθέως για τις πράξεις αυτές τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (UCK), αναφερόμενη ονομαστικά σε πολλούς ηγέτες του UCK, ανάμεσά τους και στον νυν πρωθυπουργό Θάτσι, τονίζοντας ότι ενεπλάκη σε υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων, τα οποία αφαιρέθηκαν από Σέρβους κρατουμένους. «Τα θύματα από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο ένας νεφρός κλείνονται εκ νέου σε κέντρο κράτησης, μέχρις ότου θανατωθούν με την αφαίρεση κάποιου άλλου ζωτικού οργάνου», γράφει χαρακτηριστικά η Ντελ Πόντε, επικαλούμενη ως πηγές της την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και «αξιόπιστους δημοσιογράφους».

Ο αντιπρόεδρος της αποσχισθείσας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χαϊρεντίν Κούτσι, απαντώντας στις κατηγορίες της Ντελ Πόντε, δήλωσε στην εφημερίδα «Εxpress» ότι πρόκειται για συκοφαντίες που «εξυπηρετούν το να δικαιολογηθούν οι αβάσιμες κατηγορίες κατά πρώην μαχητών του UCΚ».
Τις κατηγορίες απέρριψε και η υπουργός Δικαιοσύνης της αποσχισθείσας κυβέρνησης, Νεκίμπε Κελμεντί, λέγοντας ότι είχε συναντηθεί τέσσερις φορές με την Ντελ Πόντε και ότι ποτέ δεν της ανέφερε κάτι για το θέμα, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασε να κατηγορεί έμμεσα την πρώην γενική εισαγγελέα ότι δρα για λογαριασμό της Σερβίας. . . Βεβαίως, ουδείς μπορεί στα σοβαρά να αποδώσει φιλοσερβικά αισθήματα για την Ντελ Πόντε, η οποία είχε αναδείξει τη σύλληψη και την τιμωρία των Μιλόσεβιτς, Μλάντιτς και Κάρατζιτς σε στόχο ζωής της. . .
Την κατάθεση μήνυσης κατά της πρώην γενικής εισαγγελέως της Χάγης για συκοφαντία ζήτησαν ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κι ένας εκ των ηγετών του UCK, ο Ραμούς Χαραντινάι.
Πάντως, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, Ντούσαν Ιγκνιάτοβιτς, το Βελιγράδι θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την υπόθεση και θα ζητήσει επισήμως «το ταχύτερο δυνατόν, ίσως και σήμερα Τρίτη» από το ΔΠΔ τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση.