«Παραχωρήσαμε» την Πρέσπα και τη Δοϊράνη στα Σκόπια!
Μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι στο ΥΠΕΞ πέρα από το μικροσύμπαν τους δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο...Αντί λοιπόν -σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"- να μάχονται για να αποκτήσει η χώρα μας αυτό που δικαιούται, θεωρούν καλύτερο να μην πράττουν τίποτα.
Δεν κάναμε χρήση του δικαιώματος που μας δίνει η διεθνής νομοθεσία του ΟΗΕ και αντί να πάρουμε εμείς τα 2/3 των δύο λιμνών, όταν διαλύθηκε η ενιαία Γιουγκοσλαβία, τα αφήσαμε στους Σκοπιανούς!
Για μια ακόμα φορά το υπουργείο Εξωτερικών συνελήφθη… κοιμώμενο και χωρίς να το καταλάβουμε παραχωρήσαμε τις λίμνες Δοϊράνης και Πρεσπών κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στα… Σκόπια!
Το απίστευτο όσο και τραγικό αυτό γεγονός οφείλεται στην αβλεψία και τη νωθρότητα των υπηρεσιών του υπουργείου της κ. Ντόρας, που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να εφαρμόσουν τη διεθνή νομολογία του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία μεταξύ δύο όμορων κρατών στα σύνορα των οποίων υπάρχουν λίμνες φυσικές ή τεχνητές τα 2/3 αυτών περιέρχονται στο μεγαλύτερο από τα κράτη αυτά και το 1/3 στο μικρότερο.
Στα βόρεια σύνορά μας, στο σημείο επαφής με τα Σκόπια, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν δύο λίμνες: Η Μεγάλη Πρέσπα και η Δοϊράνη. Όσο υπήρχε η ενιαία Γιουγκοσλαβία, ως μεγαλύτερη χώρα κατείχε τα 2/3 των λιμνών αυτών. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η χώρα με την οποία μοιραζόμαστε τις λίμνες ήταν η FYROM. Όμως αν και κοντεύουν 10 χρόνια από την ίδρυσή της, η χώρα αυτή εξακολουθεί να κατέχει τα 2/3 των δύο λιμνών παρ' όλο που είναι κατά πολύ μικρότερη της Ελλάδας! (Σ.σ.: Ένα μικρό μέρος της Πρέσπας κατέχει και η Αλβανία, αλλά είναι αμελητέο).
Κι αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν… έκαναν τον κόπο να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να ασκήσει η χώρα μας το αναφαίρετο δικαίωμά της να απαιτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δύο λιμνών.
Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό ούτε μόνο θέμα «πρεστίζ» για τη χώρα μας, ειδικά μετά τις απίστευτες προκλήσεις των Σκοπιανών, είναι και οικονομικό, αφού οι λίμνες αυτές διαθέτουν εξαιρετικούς υδροβιότοπους και σ' αυτές ζουν πολλά είδη ψαριών του γλυκού νερού, η αλίευση των οποίων αποτελεί βασικό πυλώνα των τοπικών οικονομιών των ακριτικών μας περιοχών.
Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκτήσει η χώρα μας αυτό που δικαιούται, θεώρησαν καλύτερο να μην κάνουν τίποτα! Δηλαδή τη στιγμή που αμφισβητούνται εδάφη της ελληνικής επικράτειας, που διαρκώς δημιουργούνται «γκρίζες ζώνες», δύο λίμνες που μπορούμε να τις αποκτήσουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις… αφήνουμε στους Σκοπιανούς! Όπως κάποτε αφήσαμε τη νησίδα Σασσών στους Αλβανούς, οι οποίοι τελευταία την παραχώρησαν στους Τούρκους αντί ενοικίου για να κάνουν ναυτική βάση και να ελέγχουν τα τεκταινόμενα στην Αδριατική!
Γιατί λοιπόν αυτή η ολιγωρία; Αποκοιμήθηκαν οι ιθύνοντες του υπουργείου Εξωτερικών ή έχουν εντολή (από πού;) να μην ανοίξουν το θέμα αυτό για να μη… «θίξουν» τους Σκοπιανούς;
Ό,τι και να συμβαίνει, πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η υπουργός Εξωτερικών να εξηγήσει άμεσα στον λαό τι συμβαίνει. Κι αν πρόκειται περί λάθους να διορθωθεί σύντομα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αν όμως πρόκειται περί εντολής, να μας πει ποιος την έδωσε και γιατί.
Περιμένουμε!
ΠΗΓΗ: "ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"