Αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής, ενεργειακής και διατροφικής κρίσης το παγκόσμιο οικονομικό "κραχ" ;










Για το ερχόμενο τρίμηνο η Royal Bank of Scotland (RBS) αναμένει κραχ στα χρηματιστήρια, καθώς ο πληθωρισμός παραλύει τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Η τράπεζα σε προειδοποιητικό σημείωμα προς τους πελάτες της αναφέρει: «Μια πολύ άσχημη περίοδος θα βρεθεί σύντομα πάνω από τα κεφάλια μας - Προετοιμαστείτε!», υπογραμμίζει σε δημοσίευμα της η Daily Telegraph.

Εκτιμά ότι ο αντιπροσωπευτικός δείκτης S&P 500 μπορεί να χάσει πάνω από 300 μονάδες, φτάνοντας κοντά στις 1.050 μονάδες έως το Σεπτέμβριο. Υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική επέκταση του παγκόσμιου «μπουμ» με τη «μόλυνση» να απλώνεται στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνει η καθυστερημένη επίδραση της αύξησης των τιμών πετρελαίου, θα κοστίσει σε πολλούς εργαζόμενους τις δουλειές τους, και οι τράπεζες δεν θα προχωρούν σε δανεισμό.

Παράλυση προβλέπει για τις κεντρικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να περιορίσουν το επίπεδο των επιτοκίων εξαιτίας της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Δεν έχει και πολύ άδικο αφού η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έρχεται για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του αντιμέτωπος με τρεις μεγάλες κρίσεις ταυτόχρονα!

Πρόκειται για την χρηματοπιστωτική κρίση , την ενεργειακή, και την διατροφική που το 2008 ταλαιπωρεί επενδυτές, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η πιστωτική κρίση, προήλθε καθαρά από την φούσκα στις τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ (παράγει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ), όταν άρχισαν να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και οι πρώτες μη αποπληρωμές δανείων αποκάλυψαν τον κακό υπολογισμό του αναληφθέντος ρίσκου από πολλούς επενδυτές.

Η κρίση επεκτάθηκε και εκτός ΗΠΑ, αφού πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν στο ενεργητικό τους τίτλους που βασίζονταν σε δάνεια subprime (στεγαστικά υψηλού κινδύνου).

Η πετρελαϊκή κρίση προέρχεται από κερδοσκοπικά παιχνίδια και την ….αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου.

Πρώτα η τιμή του πετρελαίου αναρριχήθηκε από τα 60 στα 80 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από τα 80 στα 100 και τον αυτό τον μήνα ξεπέρασε και τα ….139 δολάρια.

Σε αντίθεση με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70, η οποία προκλήθηκε από τους περιορισμούς της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή, η σημερινή κατάσταση τροφοδοτείται από την….. ανεξέλεγκτη ζήτηση.

Όσο αφορά την διατροφική κρίση , στα τέλη του 2007 και το 2008 σημειώθηκε μια πρωτοφανής άνοδος των τιμών των τροφίμων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική και οικονομική αστάθεια και κοινωνικές αναταραχές.

Από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2008, η παγκόσμια τιμή ρυζιού έχει αυξηθεί κατά 74%, το σιτάρι κατά 130%, κατά 31% το καλαμπόκι και η σόγια κατά 87%.

Ως βασικά αιτία θεωρούνται η ξηρασία που σημειώθηκε το 2006, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων των τροφίμων.

Άλλες πολυσυζητημένες αιτίες, είναι η χρήση των βιοκαυσίμων αφού σε εκατομμύρια στρέμματα γης άλλαξαν οι καλλιέργειες και οι αγρότες στράφηκαν από τα τρόφιμα στη καλλιέργεια των πιο προσοδοφόρων βιοκαυσίμων, η αύξηση κατανάλωσης κρέατος στις Ασιατικές χώρες, η αλλαγή του κλίματος αλλά και ……η κερδοσκοπία στην αγορά εμπορευμάτων.

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών ως και 50%, σύμφωνα με την έκθεση «Agricultural Outlook 2008-2017», του ΟΟΣΑ σε συνεργασία τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Δύσκολα τα πράγματα με την οικονομία, όπως φροντίζουν να μας προετοιμάσουν. Ετοιμαζόμαστε για χαμηλές πτήσεις γιατί τα χειρότερα έπονται, (εκτός αν γίνει κάποιο «θαύμα», ποτέ δεν ξέρεις).