ΛΑΡΚΟ: Γιατί κινδυνεύει να κλείσει το μονοπώλιο που όλοι θέλουν να το αγοράσουν


ImageΠως γίνεται μια εταιρεία όπως η ΛΑΡΚΟ να είναι ευρωπαΪκό μονοπώλιο στο νικέλιο, να θέλουν όλοι να την αγοράσουν (Κινέζοι, Ρώσοι, Γερμανοί, όμιλος Μυτιληναίου κλπ) και να κλείνει αυτή η περίπτωση μόνο στα σύγχρονα ελληνικά μυστήρια μπορεί να καταταχθεί. Σημιεώνουμε ότι το νικέλιο είναι στρατηγικό μέταλλο με εφαρμογές κυρίως στην αεροναυπηγική και την αμυντική βιομηχανία.
Τώρα, για το θέμα που προέκυψε και αφορά το ενδεχόμενο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ ως τα τέλη του μήνα δίνει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως αναφέρει:

«Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβασθεί το 55,19% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ, από το Ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος
αποκρατικοποιήσεων.

» Μοναδική μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η μεγιστοποίηση της αξίας όλων των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ουσιαστική αύξηση –και όχι απλώς διατήρηση- των θέσεων εργασίας.

» Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, διότι η Εταιρεία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας το οποίο καθιστά την αξιοποίησή της ιδιαίτερα δυσχερή και απαιτεί την αναζήτηση εφικτών, εναλλακτικών δυνατοτήτων με νηφαλιότητα, επαγγελματισμό και συνεργασία. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:


  • Με βάση τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας (λογιστικές καταστάσεις 30/9/2011), η Εταιρεία έχει αρνητική καθαρή θέση.
  • Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC/DG Comp) εξετάζει εάν η Εταιρεία έχει εισπράξει σημαντικές κρατικές ενισχύσεις τις οποίες οφείλει να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο
  • Αν και η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σημερινές τιμές του νικελίου, η γενικότερη διεθνής οικονομική συγκυρία και τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, φαίνεται ότι οδηγούν την Εταιρεία σε συσσώρευση λειτουργικών ζημιών. Αν καταλάβετε κάτι, πείτε το και σε μάς...

  • Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr