BMP 3HEL - όπλο με βεληνεκές στα εθνικά θέματα.





















Μία πολύ καλή κίνηση (από στρατιωτικής και πολιτικής σκοπιάς) από την πλευρά της Ελλάδος, είναι η υπογραφή συμφωνίας για την αγορά Ρωσικών ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης).
Συγκεκριμένα αναμένεται η παραλαβή από τη Ρωσία 420 BMP-3HEL, 30 διασωστικών οχημάτων BREM-L, 4 εξομοιωτών οδήγησης και 4 εξομοιωτών βολής.

Συζητείται η αγορά άλλων 420 BMP-3 για την αντικατάσταση των παλιών Μ-113.

Μιλάμε για κορυφαίο όπλο στην κατηγορία του και στη μισή τιμή απ' ότι άλλα ΤΟΜΑ. ΤΟ ΒΜP 3 είναι ελαφρύ(18,7 τόνους άδειο, περί τους 25 γεμάτο) έχει ένα πυροβόλο 100χιλιοστων, ένα δευτερεύον συζυγές πυροβόλο των 30 χιλ. και μπορεί να μεταφέρει 7 άτομα.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή και αγορά του BMP 3 φαίνεται να έπαιξε η χαμηλή τιμή του (περίπου 2 εκ. € η μονάδα) καθώς και η πρόταση των Ρώσων για συμπαραγωγή στην Ελλάδα του τεθωρακισμένου και των πυρομαχικών, όχι μόνο αυτών που θα προμηθευτεί η Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου, λύνοντας το εργασιακό πρόβλημα των ΕΑΣ που κατασκευάζουν πυρομαχικά.

Μία πολύ καλή στρατιωτική και διπλωματική κίνηση η αγορά του εν λόγω ΤΟΜΑ, γιατί εκτός από το στρατηγικό πλεονέκτημα που παρέχει δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πολιτική βαρύτητα της κάθε αγοράς. Η αγορά των ΒΜP 3 εμπεριέχει και πολιτική υποστήριξη από πλευράς Ρωσίας σε συνδυασμό με τη "διπλωματία των αγωγών".