Καρέκλα για δύο στο Κρεμλίνο;

Ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία το 2000, με την υπόσχεση να αποκαταστήσει την ισχύ του ρωσικού κράτους. H Ρωσία του Πούτιν είναι πάλι ισχυρή.

Το παραδέχεται και ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παρά τις επικρίσεις για τον τέως Ρώσο πρόεδρο, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Λα Κρουά».

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δεν είναι δημοφιλής μεταξύ των συμπατριωτών του, που τον θεωρούν υπεύθυνο για την απώλεια της σοβιετικής ισχύος. Ενώ ο Πούτιν είναι. Οι επικρίσεις του Γκορμπατσώφ για τον Πούτιν επικεντρώνονται στο έλλειμμα ελευθεριών στη Ρωσία, ενώ ο ίδιος όταν ακούει κάποιον να τον κακολογεί, η απάντησή του είναι: «Να θυμάσαι ότι εγώ σου έδωσα το δικαίωμα να με βρίζεις».

Μετά τους εξευτελισμούς που συνόδευσαν τη θητεία του Μπόρις Γιέλτσιν, όλοι ήθελαν έναν ισχυρό ηγέτη, και μια σταθερή οικονομία. Αυτή την ανάγκη, ο Πούτιν την κατάλαβε εγκαίρως. Ο Πούτιν δεν είναι πρόσκοπος. Δεν είναι δημοκράτης, σύμφωνα με τα κριτήρια της Δύσης, αλλά «έφερε τη σταθερότητα σε ένα έθνος που σπάνια την γνώριζε και οδήγησε τη Ρωσία στο τραπέζι των ισχυρών του κόσμου».

Οι Δυτικοί μπορεί να ψελλίζουν ότι εγκαθίδρυσε έναν ολοκληρωτισμό νέου τύπου, ακύρωσε το κοινοβούλιο, έχει τρομοκρατήσει τον ρωσικό Τύπο, έχει υποτάξει τη δικαστική εξουσία, αλλά είναι οι ενεργειακές ανάγκες που δεν τους επέτρεψαν να κουνήσουν το δάχτυλο στον «τσάρο», που δε φαίνεται πρόθυμος να αποχαιρετήσει την εξουσία.

Ο Μεντβέντεφ έφτασε στο ανώτατο αξίωμα, επειδή το αποφάσισε ο Πούτιν. Οι εκλογές νομιμοποίησαν την επιλογή. Ο Πούτιν από την πρωθυπουργία θα κινεί τα νήματα, εκτιμούν πολλοί αναλυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, πριν εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, υπέγραψε ένα διάταγμα, με το οποίο ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ελέγχει τους περιφερειακούς κυβερνήτες, παρόλο που ο διορισμός και η παύση τους εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα του αρχηγού του Κράτους.

Με την αλλαγή αυτή, ο Πούτιν θέλει να ενισχύσει τις εξουσίες του, στις οποίες περιλαμβάνεται ήδη η ηγεσία του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα.

«Δεν γνωρίζουμε αν ο Μεντβέντεφ θέλει να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας», λέει ο Γεβγένι Γιάσιν, πρώην υπουργός Οικονομικών την εποχή του Μπόρις Γιέλτσιν. «Αν όντως έχει τέτοια πρόθεση, θα ήταν βλακώδες να την εκδηλώσει από τώρα, πριν διορίσει την ομάδα του και εδραιώσει την εξουσία του».

Όπως και να 'χει, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς αυτό το σχήμα θα δουλέψει στην πράξη. Θα είναι η προεδρία μία καρέκλα για δύο;

Ο Μεντβέντεφ ήταν ξεκάθαρος στις αρχές Φεβρουαρίου, ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν δύο, τρία ή πέντε κέντρα εξουσίας. Ο πρόεδρος είναι επικεφαλής» της Ρωσίας. Μόνο που πρέπει να στήσει το δικό του σύστημα. Ο Πούτιν έχει εδώ ένα σημαντικό πλεονέκτημα. O Μεντβέντεφ παραμένει αίνιγμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες.