Γεωργία και Ρωσία βρίσκονται «πολύ κοντά» σε πόλεμο, δηλώνει Γεωργιανός υπουργός

Η Γεωργία Ζητά παρεμβατικό ρόλο από την Ε.Ε για την αποκλιμάκωση της έντασης

Η Μόσχα σκοπεύει να αυξήσει τα στρατεύματά της στην Αμπχαζία
Βρυξέλλες



«Πολύ κοντά» σε πόλεμο με την Ρωσία βρίσκεται η Γεωργία, σύμφωνα με δηλώσεις Γεωργιανού υπουργού ο οποίος σχολίασε την κίνηση της Μόσχας να ενισχύσει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις στην Αμπχαζία.

Ο Τεμούρ Ιακομπασβίλι, υπουργός υπεύθυνος για την Αμπχαζία, από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι «κυριολεκτικά πρέπει να αποτρέψουμε τον πόλεμο» αλλά πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά σε έναν πόλεμος είναι η κατάσταση, ότι «επειδή γνωρίζουμε τους Ρώσους, είναι πολύ κοντά». Μίλησε ακόμα για προπαγάνδα κατά της Γεωργίας από τη Ρωσία και εκβολή ρωσικών στρατευμάτων στην επικράτεια της Γεωργίας βάσει ψευδών πληροφοριών.

Ο υπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η Γεωργία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης, στον έλεγχο των συνόρων και την αστυνόμευση.

Η Ρωσία έχει αποφασίσει να ενισχύσει -με περίπου 1.000 στρατιώτες- τις δυνάμεις που διατηρεί στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας ώστε, όπως δηλώνει, να αντιμετωπίσει μία επίθεση από την Γεωργία. Ταυτόχρονα, κατηγορεί την Τιφλίδα ότι προσπαθεί να παρασύρει την Δύση σε ένα πόλεμο με αφορμή την επαρχία.

Από την πλευρά της η Γεωργία αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί την Ρωσία ότι με τις κινήσεις της αυξάνει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμπχαζίας δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα ότι η περιοχή είναι έτοιμη να παραδώσει τον στρατιωτικό έλεγχό της στην Ρωσία με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια της, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει την οξεία αντίδραση της Τιφλίδας. Ωστόσο, επισήμως η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=897448&lngDtrID=245