Οι Τούρκοι το χαβά τους με τις προκλησεις... Ο Γράψας στην Άγκυρα και το "Πίρι Ρέις" στην Ανατολική Μεσόγειο.














Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία

Το ταξίδι του ΑΓΕΕΘΑ είχε προκαλέσει την αντίδραση της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης, σημειώνοντας ιδιαίτερα τις πρόσφατες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, αλλά και την απόφαση για εξαίρεση του Αη Στράτη από ΝΑΤΟϊκή άσκηση. (βέβαια ο Γράψας βρίσκετε ήδη στην Τουρκία και σήμερα συναντάτε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη).

Η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Γράψα στην Τουρκία συνοδεύτηκε, ως ήταν αναμενόμενο, με παρατράγουδα. Οι Τούρκοι στις 25/5/2008, ημέρα άφιξης του αρχηγού στη γείτονα έβγαλαν το σκάφος «Κότσα Πίρι Ρέις» (σεισμογραφικό), στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κασελόριζου, οι κινήσεις αυτές ως γνωστό έχουν να κάνουν με τις ευρύτερες επιδιώξεις της Άγκυρας και με βάση τη θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα...
Το στίγμα των προθέσεών τους το είχαν δώσει οι Τούρκοι πολύ πριν τη συνάντηση του Γράψα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουγιουκανίτ, όταν –με τις αμερικανικές ευλογίες- κατάφεραν να μπλοκάρουν ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Αη Στράτη.

Στις 22/5/2008 δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι, τη στιγμή που, λίγο νοτιότερα, στην Κάρπαθο, παρουσία μάλιστα του κ. Γράψα γινόταν το ετήσιο μνημόσυνο για τον χαμό του σμηναγού Ηλιάκη, ο οποίος είχε καταρριφθεί από τουρκικό F-16.
Αλλά εμείς το …χαβά μας. Επιμένουμε να εκλιπαρούμε ομαλότητα και αποκατάσταση των σχέσεων.
Μία ακόμη πρόκληση των Τούρκων (που βρίσκει ξανά τα αντανακλαστικά μας μειωμένα) αποτελεί το γεγονός ότι το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας επέλεξε την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντί της 23ης Μαΐου όπως κάθε χρόνο για να καταδικάζει τον εορτασμό της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, με βάση τον νόμο που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου 1994.
Στην προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και απειλούν τα κέρδη του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μετά το 1999,
ενώ επισημαίνεται ότι στρέφονται εναντίον της χώρας αλλά και του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Δηλαδή για ακόμη μία φορά "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης" κι εμείς περιμένουμε τη βελτίωση των σχέσεων και τη συμμόρφωση της Τουρκίας... Τρέφουμε φυσικά αυταπάτες...

Εδώ θα ήταν παράληψη να μην αναφέρουμε την ενόχληση του στρατηγού Γράψα - ο οποίος δεν φαίνεται να πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με την καλύτερη διάθεση - από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία προσδίδουν στην επίσκεψη του Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ χαρακτήρα συνομιλιών εξωτερικής πολιτικής με τη φιλοδοξία να τεθεί στις συνομιλίες των αρχηγών ατζέντα με περιεχόμενο τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα, τα όρια του FIR Αθηνών και το καθεστώς των νησίδων. Τα οποία από επιτελείς του Πενταγώνου δεν χαρακτηρίζονται τυχαία αλλά εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Τελικά όταν οι Τούρκοι επιμένουν στους λεονταρισμούς και τις προκλήσεις, είναι προτιμότερο να μην πραγματοποιούνται τέτοιες επισκέψεις.
Και φυσικά ούτε να εκθειάζουν Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί το ...«μεγαλείο» του Κεμάλ, όπως έκανε ο κ. Γράψας. Ένα απλό στεφάνι για τυπικούς λόγους αρκούσε, αν τελικά έπρεπε να πάει στην Άγκυρα.