Με «βαριά» ατζέντα πηγαίνει στην Άγκυρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ




Με τον φάκελο των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών ανά χείρας, αλλά και τη διαπίστωση ότι συνεχίζεται σταθερά η πολιτική του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να κάνει λόγο για... παραβιάσεις και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο από ελληνικά αεροσκάφη, μεταβαίνει στις 25 Μαΐου στην Άγκυρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ. Γράψας για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μπουγιούκανιτ.

Πέντε μήνες μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία, όπου συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των επαφών για τη διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε.

Παρ΄ όλο που συνολικά η αεροπορική δραστηριότητα έχει μειωθεί το πρώτο τετράμηνο του 2008, οι υπερπτήσεις δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, οι παράνομες δεσμεύσεις περιοχών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνεχίζονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες των συμφωνηθέντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ συνεχίζεται η νέα τακτική ανάρτησης στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ αβάσιμων ισχυρισμών ότι τους παρενοχλούμε στο Αιγαίο.


Παράλληλα αναβαθμισμένες εμφανίζονται τελευταίως οι «τρικλοποδιές» εις βάρος της Ελλάδας σε διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, μόλις προχθές υπήρξε διπλή τέτοια πρόκληση: σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου που αναρτήθηκε στο site του στη στήλη «παραβιάσεις χωρικών υδάτων», αναφέρεται ότι σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού παρενόχλησε την παραμονή της Πρωτομαγιάς... πολεμικό πλοίο της Τουρκίας ΝΔ της Σμύρνης, με σκοπό «να παρεμποδίσει τις δραστηριότητές του».

Επίσης στη στήλη «παραβιάσεις» αναφέρεται ότι τρεις φορές ελληνικά F-16 και F-4 αναχαίτισαν τουρκικά F-16 που έκαναν εκπαίδευση στον διεθνή, όπως αναφέρεται, εναέριο χώρο.

Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική: τα τουρκικά αεροσκάφη (10 συνολικά- 6 οπλισμένα) είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR, παραβίασαν δύο φορές τον εθνικό εναέριο χώρο και σε μία περίπτωση οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στην αναγνώριση-αναχαίτιση με αποτέλεσμα να γίνει αερομαχία. Όσον αφορά δε τα περί ναυτικού συμβάντος, πηγή του Λιμενικού είπε στα «ΝΕΑ» ότι οι ισχυρισμοί είναι παντελώς αβάσιμοι.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία με την έμφαση που δίνει σε ορισμένες προκλήσεις επιδιώκει- πέραν των πάγιων επιδιώξεών της- συνδιαχείριση στην περιοχή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και αμφισβήτηση της ύπαρξης εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων πάνω και γύρω από νησίδες.

Όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν τελευταίως, δεν προκύπτει σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές κάποια πρόοδος.

Πηγή:Τα Νέα