Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης… αδελφοποιείται με την Αδριανούπολη


Με νέα επιστολή τους επανέρχονται οι 15 πολίτες της Αλεξανδρούπολης που διαμαρτύρονται για την την αδελφοποίηση των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Αδριανούπολης. Να σημειώσουμε ότι μετά την πρώτη επιστολή διαμαρτυρίας των δημοτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης (βλ.εδώ), οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν:

«Στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Δήμου μας με τον Δήμο Αδριανούπολης στοχεύουμε στην ενίσχυση των δεσμών των δημοτών των δύο δήμων. Είναι βεβαιωμένο ότι υπάρχουν ενωτικά στοιχεία καθώς και κοινά προβλήματα που επιδέχονται κοινή αντιμετώπιση με ουσιαστική συνεργασία στην επίλυσή τους...
Είμαστε υποχρεωμένοι σεβόμενοι τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης να συσφίξουμε τις πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις γιατί αυτό είναι το συμφέρον των δημοτών των δύο Δήμων».

Πριν την επιστολή, να σχολιάσουμε και εμείς το θέμα αυτό και να πούμε ότι η δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης αφού έλυσε όλα τα προβλήματα της πόλης, και έκανε τόσα έργα, το μόνο που απέμεινε ήταν η αδελφοποίηση με την Αδριανούπολη. Όσο για τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, με εξαίρεση τον Νίκο Κοζάρη που καταψήφισε την "Έγκριση μετάβασης αντιπροσωπείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Αδριανούπολη Τουρκίας, στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο Δήμων", όλοι οι υπόλοιποι ψήφισαν υπέρ παρόλο που κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη για το ζήτημα, αλλά επικράτησε όπως είπαν το "καλό της παράταξης". Μάλλον το δικό τους καλό σκέφτηκαν, κάποιοι για να διατηρήσουν τις "καρέκλες" τους και κάποιοι άλλοι προσβλέποντας σε μελλοντικές θέσεις.

Αλλά με την ευκαιρία αυτής της αδελφοποίησης και την κοινή ανακοίνωση των δημοτικών παρατάξεων ακούσαμε επιτέλους και τη φωνή των άφαντων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μάλιστα χαρήκαμε ιδιαίτερα που έδωσε "σημεία ζωής" και η παράταξη «μαζί πάμε στο πουθενά» του Μιχάλη λέω ναι σε ότι πει ο δήμαρχος και του Γιώργου κάνω μηνύσεις στα blogs.

Έτσι λοιπόν από χθες η πολυμελής αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρούπολης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, βρίσκεται στην Αδριανούπολη για την υπογραφή της συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο δήμων. Και όλοι μαζί συνέφαγαν και ήπιαν τούρκικο καφέ με τον Δήμαρχο της Αδριανούπολης Σεντεφτσί, ο οποίος δηλώνει ότι «η Βόρεια Κύπρος είναι τμήμα της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Και όλα αυτά την ώρα, που η Τουρκία οξύνει τα πράγματα σχετικά με την Κύπρο και το Καστελόριζο, που βγάζει ερευνητικά σκάφη στο Αιγαίο, που οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη είναι καθημερινές, που τα τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν ανεξέλεγκτα στα ελληνικά ύδατα, κλπ, κλπ.

Να σας χαιρόμαστε…

Η νέα επιστολή των δημοτών:

«Ορμώμενοι από την τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (3/10/11) σχετικά με την αδελφοποίηση των Δήμων Αλεξανδρούπολης - Αδριανούπολης, οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας επιβάλλεται να απαντήσουμε σε μερικά πράγματα. Ειδικά σε μια κοινωνία που οι έννοιες έχουν χάσει κάθε ουσία και η σπίλωση με την άγνοια δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα, χρειάζεται διαρκής μάχη και για τα αυτονόητα.

Σε μια περίοδο που η γείτων μάς απειλεί ευθέως και το Αιγαίο κυριολεκτικά «βράζει», και ο δήμαρχος της συγκεκριμένης πόλεως ανερυθρίαστα ονομάζει την κατεχόμενη Κύπρο (Μάιος του 2011) έδαφος τής μητέρας - πατρίδας του, ποια φωνή είναι ακραία; Όταν αποδεδειγμένα οι αδελφοποιήσεις δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στα «πήγαινε-έλα» των τοπικών αρχόντων, για ποιο «τουριστικό και καταναλωτικό ρεύμα» μιλάμε; (άλλωστε για ποιόν τουρίστα οι αδελφοποιήσεις αποτελούν λόγο για να επισκεφθεί και να καταναλώσει σε μια πόλη;;).

Ξαναθυμίζουμε πως ο Δήμος και η Νομαρχία Αδριανουπόλεως αποστέλλουν συχνά πυκνά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα σε διάφορες τουρκοφιέστες στην Θράκη (σε πλήρη συνεργασία με το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και τους εδώ ψευτομουφτήδες), φιέστες από τις οποίες - ευτυχώς - τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες επίσημοι απέχουν. Η δικαιολογία πως «το πρόγραμμα επιδοτήθηκε με 21.000 ευρώ και αν δεν υλοποιηθεί θα πρέπει να επιστραφούν αυτά τα λεφτά» μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Εμείς περιγράψαμε την ζημιά που θα προκληθεί από την αδελφοποίηση, ας μας πούνε οι κρατούντες ποιος και πώς θα ωφεληθεί από τα 21 αυτά αργύρια.

Επίσης θα θέλαμε να θυμίσουμε την Δημοτική μας Αρχή πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αδελφοποιηθήκαμε με την Λακατάμια της Κύπρου, μιας πόλεως που η συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής του 1974. Τι μηνύματα θα περάσουμε στα αδέρφια μας; Θα τους εξηγήσει την συγκεκριμένη αδελφοποίηση το Δημοτικό Συμβούλιο; Τι θα έλεγε αν ζούσε ο αείμνηστος Δήμαρχος Ηλίας Ευαγγελίδης, ο οποίος με αξιοπρέπεια και θάρρος αντιμετώπιζε κάθε «παραφωνία» τέτοιας μορφής; Τι λένε σήμερα οι τότε συνεργάτες του; Και πού πήγαν οι κορώνες του κ. Λαμπάκη όταν προ ετών (πριν γίνει Δήμαρχος) κατακεραύνωνε τον Α. Ντεντέ (για το προκλητικότατο βίντεο σε μια εθνικιστική σύναξη τουρκοφρόνων όπου μας αποκαλούσε όλους «γκιαούρηδες») στα ΜΜΕ; Γιατί άλλαξε συμπεριφορά; Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που μειοψήφησε δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που διοικεί τον Δήμο είχαν αντίθετη άποψη για το ζήτημα, αλλά επικράτησε το "καλό της παράταξης". Το καλό της πόλης και της χώρας πότε θα επικρατήσει;

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι η δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν απάντησαν σε κανένα από τα ερωτήματά μας, απλώς τα αγνόησαν. Επισημαίνουμε την αντιδημοκρατική αυτή στάση και δηλώνουμε την ανησυχία μας μπροστά σε τέτοιο έλλειμμα αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και συνέπειας.

Υ.Γ. Η παρούσα ΔΕΝ στάλθηκε στην εφημερίδα «Γνώμη» καθώς αποδεδειγμένα πλέον το συγκεκριμένο έντυπο δημοσιεύει επιλεκτικά. Οι «δημοκρατικές ευαισθησίες» και ο «σεβασμός στην ελευθερία του λόγου» έχουν προφανώς κάποια όρια για τον δημοτικό σύμβουλο και εκδότη της, αφού αν και στάλθηκε η προηγούμενη επιστολή διαμαρτυρίας μας, - μόνο εκεί! - δεν δημοσιεύτηκε.

οι 15 υπογράφοντες»