Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αποφάσεις της Noble και εάν χρειαστεί θα την προστατεύσουν


Την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης απολαμβάνει η Κύπρος και η προσπάθεια της κυβέρνησης του νησιού να εκμεταλλευτεί τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy η οποία ξεκίνησε σήμερα την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Όπως αναφέρεται στο άρθρο δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν ανυπεράσπιστες η εταιρεία και οι εγκαταστάσεις της στη Μεσόγειο στην περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου.


Επιπλέον ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, διατύπωσε τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα σύμφωνα με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα, όπως κάθε χώρα, να αναζητεί πηγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της και δεύτερο τα θέματα ενέργειας δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής άμεσης ήταν η αντίδραση του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην διόρθωση των δηλώσεων της εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Βικτόρια Νούλαντ η οποία λανθασμένα όπως αποδείχτηκε δήλωσε ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ("equally") ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Με βάση νεώτερη διατύπωση η αμερικανική θέση όσον αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων είναι, «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης (του Κυπριακού), τα ενεργειακά αποθέματα θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια (equitably) μεταξύ και των δύο κοινοτήτων». Η στροφή αυτή ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η ισραηλινή πλευρά φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα, η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η αρμόζουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η νέα τοποθέτηση των ΗΠΑ πιο φιλική αυτή την φορά για την Κύπρο εξόργισε την Τουρκία η οποία αντέδρασε με τηλεφώνημα του Τούρκου πρέσβη στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Νωρίτερα το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε απορρίψει διάβημα της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα απαιτούσε από τις ΗΠΑ την επιρροή των ΗΠΑ για την αναβολή της γεώτρησης.

Η αμερικανική απάντηση στο τουρκικό διάβημα ήταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε επηρεάζει ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αποφάσεις της Noble και εάν χρειαστεί θα την προστατεύσουν. Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση έχει αντιληφτεί την επικίνδυνη και προκλητική στάση του Ερντογάν.

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr