Απειλούν να στείλουν πλοία στην Κύπρο οι Τούρκοι

Προς κρίση τύπου S-300…

Την ευθεία απειλή ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να σταματήσει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εξαπέλυσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Περίπου ένα μήνα πριν την προγραμματισμένη έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την αμερικανική εταιρεία Noble Energy στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ειναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δήθεν δεν της ανήκουν.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι "γι' αυτό υπάρχει ο στόλος” και συμπλήρωσε ότι "στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε".

 
Με την αναφορά αυτή, ο κ. Μπαγίς παρέπεμψε εμμέσως στην κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους S-300. Η Τουρκία απειλούσε τότε ότι αν το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα εγκατασταθεί στην Κύπρο "θα αντιδράσει χωρίς όριο" και τελικώς είχε επιτύχει να μεταφερθούν οι S-300 στην Κρήτη.
 
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ του δικαιώματος της κυπριακής κυβέρνησης να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Παρ' όλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να απειλεί και διεκδικεί συμπεριφορά περιφερειακού "ταραχοποιού", όπως σχολίασε διπλωματικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.
 
“Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία”, προειδόποιησε με άκομψο τρόπο ο κ. Μπαγίς.
 
Στην παρατήρηση του συντάκτη της "Zaman" ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε: “Γι’ αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες”.


Πηγή: Πρώτο θέμα


Εσύ να δεις τι θα αντιμετωπίσεις και τα στρατιωτάκια σου που νομίζεις ότι είναι εκπαιδευμένα... Όσον αφορά τους S300 μια χαρά σας κατεβάζουν και από την Κρήτη, μην αγχώνεσαι γι' αυτό. Επίσης κ. Μπαγίς, θα ήταν πιο φρόνιμο να μη μιλάτε για χρήση όλων των δικαιωμάτων σας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο (διότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται), αλλά να συμμορφώνεστε με τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο διεθνές δίκιο... Αλλιώς θα αντιμετωπίσετε πάρα πολλά που ο νους σας δεν τα χωράει... Εν κατακλείδι, η σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία είναι να μαζέψει τα άπλυτά της και να φύγει και θα φύγει πολύ μακρυά, γι' αυτό είμαστε εδώ και σας περιμένουμε...