Κόκκινος συναγερμός για θερμό επεισόδιο της Άγκυρας στο Αιγαίο

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στους στρατιωτικούς κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει λόγω της έναρξης των ερευνών στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στο πώς κινείται η Τουρκία, η Αγκυρα επιχειρεί να στήσει σκηνικό έντασης και κλίμα προβοκάτσιας στο Αιγαίο εν όψει του Οκτωβρίου.


Το στοιχείο που τους προβληματίζει ιδιαίτερα και γι' αυτό έχουν ενημερώσει τις ηγεσίες των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών είναι οι αεροναυτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματίσει οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι εντάσσονται οι πρόσφατες επισκέψεις τόσο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Γιάννη Γιάγκου στους πεζοναύτες και στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχιάλο όσο και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ (Ρόδος), όπου ενημερώθηκαν για θέματα προσωπικού και επιχειρησιακά θέματα, και έδωσαν κατευθύνσεις και οδηγίες στους διοικητές και στο προσωπικό των Μονάδων.


Τα στοιχεία αυτά, αλλά και άλλα που διαθέτει η «δημοκρατία» και για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, συνηγορούν στο ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» που τυχόν θα επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ.


Ο τουρκικός Στόλος ανακοίνωσε ότι θα βγει για «γυμνάσια» στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και εξετάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. δεν αποκλείουν τυχόν αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στις από κοινού έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών.


Παρ' όλα αυτά, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Μόσχα, εμφανίζονται να μην είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν τις τουρκικές αξιώσεις και να παρεμποδίσουν τις έρευνες που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου. Απεναντίας, τις ενθαρρύνουν.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη ότι «η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της».