Οι Τούρκοι βγαίνουν αιφνιδιαστικά για έρευνες πετρελαίου στο Καστελλόριζο!



Οι ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Αιφνιδιαστικά, από το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου η Άγκυρα άρχισε να αποκαλύπτει το σχέδιό της για πραγματοποίηση ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας.
Το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι αν η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόθεση της Άγκυρας, χαρακτήρισε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ως άκυρη και άνευ περιεχομένου, αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας και από κανένα διεθνή οργανισμό.
Η απειλή οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος ήταν η πρώτη τουρκική προειδοποίηση.
Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου της Άγκυρας αποκαλύφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης όταν οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν αγγελία προς ναυτιλλομένους αναγγέλοντας την έναρξη ερευνών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει την ανακοίνωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Beregen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία -ενώ παραμένει άγνωστο αν τις "εργασίες" θα εποπτεύουν και τουρκικά πολεμικά πλοία- θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο.
Κατά πληροφορίες, το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση  άδειας  για την έναρξη ερευνών.
Οι υπηρεσιακοί  παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας  στην Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τις τουρκικές αρχές να απόσχουν από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. 
Παραλλήλως το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγία στη ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, αλλά και με το υπουργείο εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για την έναρξη ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
Αξίζει εδώ  να σημειωθεί ότι είναι νορβηγικές και οι εταιρείες που έχουν  εκδηλώσει ενδιαφέρον για την  έρευνα σεισμικών δεδομένων σε περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μόλις  πρόσφατα η Αθήνα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόκλησης.
Είναι προφανές ότι την ίδια μέρα που μεταφέρεται στο κυπριακό οικόπεδο 12 το γεωτρύπανο που θα εκτελέσει τις ερευνητικές εργασίες για τη διαπίστωση του όγκου των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιχειρεί έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Κι αυτό διότι η περιοχή στην οποία σκοπεύουν να κάνουν έρευνες το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα υπόλοιπα τρία ερευνητικά σκάφη περιλαμβάνει κυπριακή και ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί και να εκμεταλλευθεί χωρίς να έχει δικαιώματα.