Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι S-300PMU-1 - Πρώτη επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ (φωτό)




Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων που αφορούν στο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300PMU-1, η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Η απόφαση για την απόκτηση των δύο συστημάτων από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου ελήφθη το Νοέμβριο του 1996 αλλά λόγω των γνωστών απειλών της Τουρκίας και των πιέσεων που δέχτηκε η ελληνική
κυβέρνηση από τις ΗΠΑ τα δύο συστήματα κατέληξαν στην Κρήτη αντί για την Κύπρο.

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα εντάχτηκαν στην δύναμη της ΠΑ το 2000 και για την προστασία τους από κατευθυνόμενα βλήματα που εκτοξεύονται από μεγάλη απόσταση (stand-off) προστατεύονται από 4 συστήματα Tor-M1. Από το 2000 οι S-300PMU-1 προστατεύουν την Κρήτη και παρέχουν μία εκτεταμένη αντιαεροπορική ομπρέλα στην Αν. Μεσόγειο.

Η πυροβολαρχία S-300PMU-1 αποτελείται από το Σταθμό Εμπλοκής 54K6E, που στον ίδιο κλωβό περιλαμβάνει και το ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E1. O Σταθμός Εμπλοκής μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 6 στόχους με δύο βλήματα για κάθε έναν από αυτούς. H κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει συνήθως 12 τετραπλούς εκτοξευτές 5P8STE, ενώ το βλήμα που χρησιμοποιείται είναι το 48N6E.

Πρόκειται για βλήμα με βάρος 1,8 τόνους, μήκος 7,9 μέτρα και θραυσματική γόμωση βάρους 143 κιλών με πυροσωλήνα προσέγγισης. Η μέγιστη εμβέλεια του βλήματος είναι 150 χιλιόμετρα με ύψος εμπλοκής 10 μ. έως 25 χλμ και εμβέλεια εναντίον βαλλιστικών πυραύλων 40 χλμ. Σημειωτέον ότι το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 8 Mach !

H εκτόξευση των βλημάτων γίνεται κάθετα μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης. H μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αναπτύσσεται σε χρόνο 12'' και το 48N6E μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης 20 g. O ρυθμός βολής του εκτοξευτή φθάνει το 1 βλήμα ανά 3 δευτερόλεπτα και ο χρόνος ανάπτυξης του συστήματος περιορίζεται σε 5 λεπτά, με τον χρόνο αντίδρασης να φτάνει τα 5-10 δευτερόλεπτα.

Κάθε πυροβολαρχία έχει προσωπικό 6 ατόμων και κάθε σταθμός υποστηρίζει συνήθως 3 πυροβολαρχίες, αν
και ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τις 6. O σταθμός 54K6E μπορεί να παρακολουθεί 100 ίχνη και το ραντάρ έρευνας 64N6E είναι 3D με κεραία διάταξης φάσης που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων F προσφέροντας μέγιστη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ οι συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας υποστήριξης των πυραύλων βρίσκονται σε καλό σημείο και μετά την υπογραφή της θα ακολουθήσει πιθανότατα δοκιμή αποδοχής.









Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr