ΑΙΓΑΙΟ «έτοιμο βούτυρο στο ψωμί» των γεγονότων της ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.


Μαύρη ΘάλασσαΑΙΓΑΙΟ- ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ δυο συγκοινωνούντα γεωπολιτικά δοχεία μέσω του στρατηγικού δίαυλου των ΣΤΕΝΩΝ.
Πιθανή δημιουργία έντασης στο ένα χρονικά άμεσα μεταφέρεται στο άλλο.


Η Νατοϊκή άσκηση στο νότιο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στις τουρκικές και βουλγαρικές ακτές έχουν τεντώσει τα νεύρα της Μόσχας.
 

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, τα πολεμικά πλοία των μη παράκτιων χωρών του Εύξεινου Πόντου, δεν έχουν δικαίωμα να διαμένουν στη Μαύρη Θάλασσα, περισσότερο από 21 ημέρες και οι ασκήσεις που γίνονται θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν φυσιολογικές, εάν δεν υπήρχε το ζήτημα της Ουκρανίας.

Και φυσικά η Ρωσία δεν μένει στην αδράνεια.
Ρωσικά αεριωθούμενα παρακολουθούν στενά την κοινή ναυτική άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα που άρχισε την Τρίτη, μεταξύ της τουρκικής φρεγάτας Turgutreis και του (αμερικανικού) USS Vicksburg (CG-69), ταχύπλοο σκάφος με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, κατηγορίας Ticonderoga.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δημοσίευσε ανακοίνωση της διοίκησης της ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη, ότι Sukhoi SU-30 πολλαπλών ρόλων και μαχητικά Sukhoi-24 έχουν αναπτυχθεί κατά των πλοίων του ΝΑΤΟ, που διεξάγουν ασκήσεις στο νοτιοδυτικό μέρος της Μαύρης Θάλασσας.
 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ‘ανάψει’ τα πεδία του ραδιο-ηλεκτρονικού πολέμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο πλευρών προσπαθούν να καταγράψουν το παραμικρό που ‘βγαίνει στον αέρα’. The Hellenic Information Team Μάρτιος 4, 2015.
Έτσι λοιπόν οι Τούρκοι γνωρίζοντας από πριν την νατοϊκή άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα ¨ βρήκαν έτοιμο βούτυρο¨ για να το αλείψουν στο Αιγαίο.
Στις 27 Φεβρουαρίου μάθαμε τα χαμπέρια τους σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα του Νίκου Μελέτη στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», ότι η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 27/2, δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο, για 10 ολόκληρους μήνες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.


Τόση μεγάλη όρεξη άνοιξε στους γείτονες που αποφάσισαν να «κόψουν στη μέση» το Αιγαίο και να παραβιάσουν κατάφωρα όχι μόνο τον Ελληνικό εναέριο χώρο αλλά ακόμη και Ελληνικό έδαφος! Δικαίως λοιπόν, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούσαν την τουρκική ενέργεια ως καταφανή κλιμάκωση και ως μια από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας.

ΓΙΑΤΙ όμως οι Θαλασσόλυκοι τούρκοι ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ; Και περιορίστηκαν σε μία ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς αναφέρει: «Το ζήτημα των μακροχρόνιων δεσμεύσεων περιοχών στο Αιγαίο εκ μέρους της Ελλάδας και της χώρας μας είναι επίκαιρο εδώ και μεγάλο διάστημα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε προτείνει στην ελληνική πλευρά την αμοιβαία κατάργηση των περιοχών αυτών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν μας έχει απαντήσει θετικά. Επιθυμούμε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης: «Για τον σκοπό αυτόν ακυρώνεται η πρόσφατη διακοίνωση μας για δέσμευση περιοχών, η οποία ανακοινώθηκε κατά λάθος με λανθασμένες συντεταγμένες. Στη φάση αυτήν και για ένα διάστημα δεν θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση. Βεβαίως, διατηρούμε τη στηριζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας στάση μας στο ζήτημα αυτό». 03/03/2015

ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ;
Α. Τους μάλωσαν οι Αμερικανοί να μην χρησιμοποιούν το ΑΙΓΑΙΟ ¨σαν έτοιμο βούτυρο¨ όταν ακόμη αυτοί δεν έχουν ¨ψήσει το ψωμί¨ στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;
 

Β. Κατάλαβαν ότι στην σημερινή οικονομική συγκυρία θα πληρώσουν ¨το βούτυρο¨ ακριβά;
¨ Για κίνδυνο μεγάλης νομισματικής κρίσης στην Τουρκία προειδοποιούν οι ειδικοί έπειτα από τη μεγάλη άνοδο του δολαρίου και την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει λόγω των πιέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση σε σχέση με τα επιτόκια.¨ http://www.defence-point.gr/news/
 

Γ. ή γιατί κατάλαβαν πλέον καλά ότι οι Ρώσοι δεν ξεκολλούν τα ηλεκτρονικά μάτια τους από το ΑΙΓΑΙΟ;
¨ Μετά την προσχώρηση της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η παρακολούθηση από τις ρωσικές υπηρεσίες υποκλοπών για «έλεγχο της κατάστασης» δεν αφορούν πλέον την περιοχή των υδάτων του Εύξεινου Πόντου, αλλά έχουν επεκταθεί και σε ένα τμήμα της Μεσογείου.¨ http://www.echedoros-a.gr/ Μάρτιος 6, 2015.

Η Τρίτη εκδοχή τους ταρακούνησε για τα καλά και πλέον σχεδιάζουν ¨άλλα κόλπα¨.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι βιάζονται να φάνε ¨τα κόλλυβα που έχουν στο ζωνάρι τους¨ ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας