Π. Καμμένος: «Δεν θα πάρουμε την άδεια ΚΑΝΕΝΟΣ για να δείξουμε την εθνική μας κυριαρχία!»



«Δεν ξέρω γιατί ενοχλήθηκε τόσο (η Τουρκία) από τις επισκέψεις μου. Πάντως αυτό που σας λέω είναι ότι οι επισκέψεις οι οποίες έκανα ήταν επισκέψεις στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά νησιά, πέταξα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Και άλλοι υπουργοί έχουν κάνει αυτές τις επισκέψεις. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να ενόχλησε ιδιαίτερα είναι ότι ενισχύσαμε τις μονάδες μας και στον Έβρο και στα νησιά. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για να δείξουμε την εθνική μας κυριαρχία».
Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, σήμερα σε δηλώσεις του από τη Λάρισα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που παρέστη στις τελετές παράδοσης-παραλαβής ηγεσίας στην 1η Στρατιά και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), με τους 
επικεφαλής των δύο σχηματισμών να έχουν πρόσφατα αναλάβει αρχηγοί των δυο αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνει χωρίς μπάρες και θα παρελάσουν στην Αθήνα τμήματα της Εθνοφυλακής από τον Έβρο και τα Δωδεκάνησα. Κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην παρακολούθηση των παρελάσεων προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς τα έξω ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι.
Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την παρέλαση «πράξη εθνικής κυριαρχίας». Πρέπει να δείξουμε, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αυτό το οποίο βγαίνει από όλες τις έρευνες, ότι δεν διαπραγματεύεται μόνον η ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό, διαπραγματεύεται το ελληνικό έθνος και να ξέρουν ότι είμαστε όλοι ενωμένοι, πέρα από τις διαφορές μας τις πολιτικές και δεν παραχωρούμε την εθνική κυριαρχία σε κανέναν, είτε την απειλεί στρατιωτικά, είτε την απειλεί πολιτικά, είτε την απειλεί οικονομικά.
Στην 1η Στρατιά, ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και νυν αρχηγός ΓΕΣ παρέδωσε στον αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο και στο ΑΤΑ ο αντιπτέραρχος Χρ. Βαΐτσης και νυν αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε στον νέο αντιπτέραρχο Νίκο Χριστοδούλου.
Παρόντες στις τελετές παράδοσης παραλαβής ήταν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας σε Στρατιά και ΑΤΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε:
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη ότι ο απερχόμενος στρατηγός διοικητής της 1ης Στρατιάς γίνεται αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο απερχόμενος αρχηγός του ΑΤΑ γίνεται αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία συνέχεια στο στράτευμα. Οι θέσεις στη Λάρισας είναι τεράστιας ευθύνης για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ότι στην τελετή ήταν παρόντες αρκετοί απόστρατοι και με αφορμή το γεγονός αυτό ανέφερε ότι «για την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει πολλή μεγάλη σημασία η συμβουλή και η συμμετοχή των εν αποστρατεία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Γιαυτό, πρόσθεσε, θα δείτε ότι προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τις δομές του υπουργείου με γραφείο αποστράτων που θα λειτουργεί εντός του Υπουργείου, όπως επίσης και τις δομές εκείνες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ γνωστές».
Σχετικά με την «ενόχληση» της Τουρκίας από τις επισκέψεις του, ο υπουργός ανέφερε: «Δεν ξέρω γιατί ενοχλήθηκε, πάντως αυτό που σας λέω είναι ότι οι επισκέψεις οι οποίες έκανα ήταν επισκέψεις στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά νησιά, πέταξα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από τα ελληνικά χωριά ύδατα. Και άλλοι υπουργοί έχουν κάνει αυτές τις επισκέψεις. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να ενόχλησε ιδιαίτερα είναι ότι ενισχύσαμε τις μονάδες μας και στον Έβρο και στα νησιά. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για να δείξουμε την εθνική μας κυριαρχία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, είναι Ένοπλες Δυνάμεις που δηλώνουν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία, οι στρατιώτες που υπηρετούν αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να υπηρετούν ιδίως σε ακριτικές περιοχές. Και θέλω να σας πω ότι πλέον η κατάσταση είναι τέτοια στις ακριτικές μονάδες που λόγω της πληρότητας πια, τα παιδιά, οι έφεδροι οι στρατιώτες μας περνούν πολύ καλύτερα από ό,τι θα περνούσαν σε μία μεγάλη πόλη. Και αποτελεί και μεγάλη ενίσχυση και για τον ντόπιο πληθυσμό, τους νησιώτες τους κατοίκους του Έβρου. Θα σας πω ότι περισσότερο ανησυχούν κάποιες μανάδες παρά τα παιδιά. Τα οποία, όταν τα επισκέπτομαι και θα τα επισκέπτομαι συνέχεια, βλέπω ότι βγάζουν έναν μεγάλο ενθουσιασμό και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ΄ όλα. Ο ανθρώπινος παράγων είναι και ο πολλαπλασιαστής ισχύος. Λέγεται «άνθρωπος», λέγεται «Έλληνας». Αυτό που έχω χρέος να κάνω και θα το κάνω, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Ήσυχο και τον υφυπουργό που είναι σήμερα εδώ είναι να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, το ηθικό. Αυτό το φοβούνται πολύ αυτοί οι οποίοι προσβλέπουν προς την εθνική μας κυριαρχία».