Άτακτη υποχώρηση της Άγκυρας μετά τη σθεναρή στάση της Αθήνας

Υποχώρησε τελικά η Άγκυρα μπροστά στη σθεναρή στάση της Αθήνας.
Μετά την ΝΟΤΑΜ υπ' αριθμ Α900/15 που είχε εκδόσει το πρωί της Δευτέρας εξαιρώντας την περιοχή της Λήμνου αλλά εμμένοντας στην προσπάθεια να "δεσμεύσει" το μισό βόρειο Αιγαίο βρήκε μπροστά της και πάλι την άρνηση της Αθήνας με αποτέλεσμα στις 14:00 να αποσύρει εντελώς την αίτηση "δέσμευσης" περιοχής.
Οι χειρισμοί, η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Αθήνας απέδωσαν καρπούς. Η αποφασιστικότητα αλλά και η σωστός χειρισμός φάνηκε και από τα όσα δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία στο koutipandoras.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος: "Αυτή τη στιγμή το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών οι Ε.Δ της χώρας δεν μιλούν, πράττουν..." 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε σχετικά:
"Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο.
Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική. Κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής."
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο, η Άγκυρα στις 27 Φεβρουαρίου, προχώρησε σε μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά και του διεθνούς δικαίου προχωρόντας στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία προσπάθησε να "δεσμεύσει" το μισό βόρειο Αιγαίο από την Σκύρο έως τη Λήμνο για όλο το 2015!
Η Αθήνα μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε εντονότατα διαβήματα σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO.
Το βράδυ της Κυριακής η Άγκυρα έλαβε και επίσημα απορριπτική απάντηση στη ΝΟΤΑΜ της, και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.
Στο κείμενο της Αθήνας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:
  •     Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
  •     Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, τώρα όμως ο χρονικός ορίζοντας, μέχρι τις 31-12- 2015 είναι πρωτοφανής.
  •     Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  •     Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
  •     Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  •     Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Η ΝΟΤΑΜ της Άγκυρας εκδόθηκε μετά την άρνηση της Αθήνας, να επιτρέψει σε ιταλικό πλοίο να ποντίσει οπτικές ίνες νοτίως της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για λογαριασμό της Τουρκίας.
Από πλευράς ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που δημιουργείται μετά την έκδοση από την Τουρκία, στις 27 Φεβρουαρίου, αγγελίας (notam), με την οποία η Τουρκία ανακοινώνει ότι δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο, για στρατιωτικές ασκήσεις ως το τέλος του χρόνου.
Η ΝΔ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως: "ζητά να συγκληθεί τις προσεχείς ημέρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, γιατί κρίνει σκόπιμο και απαραίτητο να υπάρξει πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για την ιδιαίτερα σοβαρή αυτή εξέλιξη."
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζει τη Τουρκική ΝΟΤΑΜ ως απαράδεκτη ενέργεια που προσκρούει στο διεθνές δίκαιο και προσβάλει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Προσθέτει επίσης πως «σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία ανοίγει ένα νέο μέτωπο έντασης, με μία ενέργεια που αντιβαίνει πλήρως στην επιδίωξη της να καταστεί κάποτε μέλος της Ε.Ε.»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τη Τουρκική ΝΟΤΑΜ εξέδωσε το ΚΚΕ με την οποία: "Καταδικάζει την νέα προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει  από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.
Η αγγελία αυτή ( ΝΟΤΑΜ 889/15)  περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον  ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους."  
Τονίζει επίσης πως:"Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει  τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες."  
Η Τουρκική πολεμική αεροπορία ωστόσο έκανε και τη Δευτέρα την εμφάνισή της στο Αιγαίο, προχωρώντας σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με επτά αεροσκάφη τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική. Δύο από τα Τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Πηγή: koutipandoras
Μετά από σθεναρή στάση μόνο να νικήσεις μπορείς!!! 
Πρόκειται για την πρώτη στρατηγική νίκη της Αθήνας μετά από δεκαετίες, και την πρώτη φορά που αποφάσισε να δείξει τα "δόντια" της, με "casus belli". 
Αυτά για όσους κακοπροαίρετα αμφιβάλουν για τις προσπάθειες όσων πραγματικά αγωνίζονται!!! Βέβαια δεν είμαστε αφελείς για να πιστεύουμε ότι οι προκλητικοί γείτονες μπορούν να σταματήσουν εδώ...