Η ανοησία του Σαακασβίλι δεν έχει όρια

Το μεγάλο ερωτηματικό όλων είναι "γιατί ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ηγέτης της Γεωργίας επέλεξε την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, για να εκδηλώσει μια σφοδρή επίθεση κατά του Τσχινβάλι, πρωτεύουσας της Γεωργίας, προκαλώντας χιλιάδες θύματα όπως και το πενθήμερο που ακολούθησε".

Πολλές πληροφορίες δείχνουν πως η Ουάσιγκτον ήταν πλήρως ενήμερη για την απόφαση της Γεωργιανής ηγεσίας, τόσο από την άμεση πληροφόρηση που είχε περισσότερο από δέκα ημέρες πριν, όσο και σε συνεχή ροή από τους 1500 περίπου Αμερικανούς "συμβούλους" του Γεωργιανού Στρατού και των υπηρεσιών Πληροφοριών, Η απουσία του Τζόρτζ Μπους στο τελευταίο του ταξίδι στην Ασία και η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς, αποτελούσε και μια επιπλέον "κάλυψη" της Ουάσιγκτον σχετικά με τις ευθύνες της. Γνώση φαίνεται πως είχαν και ορισμένοι κύκλοι (επιτελείο και μυστικές υπηρεσίες) της Ουκρανίας, που δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται και πίεσαν το Κίεβο στη συνέχεια να προχωρήσει σε "απειλές μέτρων κατά της Μόσχας". Κάτι που έγινε και ήδη η Ουκρανία απειλείται σοβαρά από τη Μόσχα με πλήρη οικονομικό, αν όχι και στρατιωτικό, πόλεμο.

Επιθυμούσε λοιπόν η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει την Τυφλίδα σαν "όργανο μέτρησης αντιδράσεων" της Μόσχας μετά την απόσυρση Πούτιν στην πρωθυπουργία και την ανάληψη της ηγεσίας (έστω τυπικά) από την Ντ. Μεντβέντεβ; Προσπάθησε να διαβάσει τη θέληση της Μόσχας να αντιδρά και με ποια δύναμη σε παρόμοιες κρίσεις; Αν υπήρξε παρόμοια σκέψη είναι προφανές πως έγινε και αποφασίστηκε από ανιστόρητους και ηλίθιους. Γιατί η Μόσχα στην ιστορία της (τσαρική, σοβιετική ή τώρα ρωσική) αντιδρά με ένα μόνο τρόπο: αυτό των κινήσεων της αρκούδας που γνωρίζει άριστα. Ρίχνοντας το συντριπτικό βάρος της επάνω στον αντίπαλο, μέχρι σημείου να τον λιώσει και να τον υποχρεώσει σε παράδοση.
Ενδεχομένως η Ουάσιγκτον να μην συνέστησε αυτές τις βάρβαρες μορφές επίθεσης κατά της Οσετίας. Μερικοί πρώην Γεωργιανοί στρατιωτικοί, λένε πως οι συστάσεις ήταν για έναν "πόλεμο αστραπή" (blitzkrieg) με μίνιμουμ θύματα και σε μίνιμουμ χρόνο. Αλλά οι Γεωργιανοί στρατιωτικοί τις πρώτες ώρες της επίθεσης "ζαλίστηκαν" με την ευκολία και την έλλειψη αντίδρασης των ρώσων στρατιωτικών και των τοπικών Οσετικών Δυνάμεων Άμυνας. Θεωρώντας την έλλειψη σοβαρής αντίδρασης σαν αδυναμία προχώρησαν σε πράξεις βαρβαρότητας και με ένταση που έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, κινητοποιώντας τον όγκο των Ρωσικών Δυνάμεων Καυκάσου από το Βλαντικαφκάζ της Β. Οσετίας ως τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.