Διατήρηση στρατηγικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Μόσχας


Η Μόσχα έστειλε δια της διπλωματικής οδού μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από τη Pωσία της σημαντικότατης συμφωνίας για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Σύμφωνα με την εφημερίδα imerisia.gr, με την κίνησή της αυτή η Pωσία, επιδιώκει να καταδείξει στην ελληνική κυβέρνηση τη σημασία της διατήρησης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιέζουν την Aθήνα ακόμη και στο Σκοπιανό.

Αυτό που αποκτά όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς επικύρωση στη βουλή το κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον τότε πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό και ισχυρό άνδρα της Pωσίας Β. Πούτιν.

O «South Stream» είναι ευθέως ανταγωνιστικός του άλλου μεγάλου ενεργειακού project που στηρίζουν οι Aμερικανοί, δηλαδή του αγωγού «Nabucco». Η Pωσία, με τον «South Stream» αποκτά διπλή δίοδο των ποσοτήτων της προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις «προβληματικές» για τα συμφέροντά της χώρες Oυκρανία και Tουρκία. O «South Stream» που θα ξεκινά από το Nοβοροσίσκ και θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Mαύρη Θάλασσα θα μεταφέρει από το δίκτυο των 900 χλμ. αγωγών του περί τα 30 δισ. κ.μ. αερίου προς την Eυρώπη. O βόρειος κλάδος θα καταλήγει στην Oυγγαρία και ο νότιος μέσω της χώρας μας στην Iταλία.