Μεντβέντεβ: δεν θέλουμε καμία ψευδαίσθηση συνεργασίας με το ΝΑΤΟ


Την Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008, το ρωσικό κοινοβούλιο με ψήφισμά του αναγνώρισε τη Ν. Οσσετία και την Αμπχαζίας ως ανεξάρτητα κράτη και ζητά από τον πρόεδρο της Ρωσίας την υπογραφή του ψηφίσματος και την αναγνώρισή τους.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος κ. Μεντβέντεβ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ κ. Ρογκόζιν στο Σότσι όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό και θα θέλαμε να γίνουμε πραγματικοί συνεργάτες, αλλά δεν θέλουμε καμία ψευδαίσθηση συνεργασίας. Όταν περικυκλωνόμαστε από στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορά μας και όλο και πιο πολλές χώρες εξαναγκάζονται να μπουν στο ΝΑΤΟ, σίγουρα αυτό δεν μας αρέσει, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Η συνεργασία πάνω απ’ όλα συμφέρει το ΝΑΤΟ και όχι την Ρωσία, τόνισε.

Επίσης, εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώνουν από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, η Γεωργία σχεδιάζει στρατιωτική επίθεση εναντίον της Αμπχαζίας. Οι πληροφορίες χαρακτηρίζονται ως σοβαρές από τη Ρωσία και μιλούν για επίθεση και προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας της Αμπχαζίας, το Σοχούμι.