Η πορεία της σύγκρουσης στον Καύκασο.










3 Απριλίου 2008: Κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι, τα κράτη-μέλη του Συμμαχίας αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα ένταξης σε Γεωργία και Ουκρανία.
20 Απριλίου: Η Γεωργία ανακοινώνει ότι ρωσικό MiG-29 κατέρριψε γεωργιανό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Hermes 450 ισραηλινής κατασκευής.
29 Απριλίου: Η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα στην Αμπχαζία για να αποτρέψει γεωργιανή επίθεση. Την επομένη, το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Μόσχα ότι οικοδομεί κλίμα έντασης με τη Γεωργία.
4 Μαΐου:
Αυτονομιστές στην Αμπχαζία δηλώνουν ότι κατέρριψαν δύο γεωργιανά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάνω από το έδαφος, το οποίο ελέγχουν. Η Γεωργία αρνείται ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις.
31 Μαΐου: Ο Πούτιν, ως πρωθυπουργός πλέον της Ρωσίας δηλώνει ότι υποστηρίζει τη γεωργιανή πρόταση για αυτονομία της Αμπχαζίας, αλλά όχι την πλήρη ανεξαρτησία.
7 Αυγούστου: Τα γεωργιανά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας λίγες ώρες μετά από συμφωνία εκεχειρίας, σκοτώντας τουλάχιστον 10 Ρώσους στρατιωτες της ειρηνευτικής δύναμης που βρίσκεται στη περιοχή. Η Ρωσία δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί την Τυφλίδα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει την πρόθεσή του να εντάξει στους κόλπους τη Γεωργία.
8 Αυγούστου: Μονάδες της 58ης Ταξιαρχίας εισέρχονται στην Νότια Οσετία για να αποκρούσουν τη γεωργιανή επίθεση ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γεωργιανό έδαφος. Ο Μεντβέντεφ δεσμεύεται να υπερασπιστεί τους Ρώσους συμπατριώτες του.
9 Αυγούστου: Με απόφαση του γεωργιανού κοινοβουλίου κυρήσσεται "κατάσταση πολέμου" στη χώρα για 15 ημέρες.
10 Αυγούστου: Δύο γεωργιανές πυραυλάκατοι προσπαθούν να σπάσουν το ναυτικό αποκλεισμό από μονάδες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με αποτέλεσμα τη βύθιση της μιας. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν τη κατάρριψη ενός Su-25 και ενός Tu-22M3 Backfire από γεωργιανά αντιαεροπορικά συστήματα. Ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν στρατιωτική βάση στη πόλη Σενάκι, 40 χλμ. εντός γεωργιανού εδάφους από τα σύνορα με την Αμπαχαζία. Ο διοικητής των Ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία υποστράτηγος Ανατόλυ Γκρυλιώφ τραυματίζεται από γεωργιανά πυρά.


11 Αυγούστου: Ο επικεφαλής της FSB A. Mπόρτνικωφ ανακοινώνει τη σύλληψη 9 πρακτόρων των γεωργιανών μυστικών υπηρεσιών με τις κατηγορίες της κατασκοπείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και του σχεδιασμού τρομοκρατικών επιθέσεων σε ρωσικό έδαφος. Η Ρωσία θέτει τελεσίγραφο στις γεωργιανές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται κοντά στην Αμπχαζία να αφοπλιστούν, αλλιώς θα δεχτούν επίθεση. Η Γεωργία απορρίπτει το αίτημα. Ο Σαακασβίλι δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να αντικαταστήσει την κυβέρνησή του και να ελέγξει τους ενεργειακούς δρόμους του Καυκάσου. Η Ρωσία απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας της Τυφλίδας.
12 Αυγούστου: Ο Μεντβέντεφ δίνει διαταγή τερματισμού των εχθροπραξιών στη Γεωργία δηλώνοντας ότι "η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε".