Η "στρατιωτική διπλωματία" επιστρέφει στο ΥΕΘΑ.Τα σχέδια Αβραμόπουλου


Όσο καιρό διαρκέσει ο βίος αυτής της κυβέρνησης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος,θέλει να τον εκμεταλλευτεί για να παρουσίασει θετικό πρόσημο έργου. Όχι φυσικά μόνο για εθνικούς λόγους που είναι -και θα έπρεπε να είναι για όλους- αυτονόητο,αλλά και για προσωπικό πολιτικό όφελος. Γι΄ αυτό και έχει θέσει ως προτεραιότητα,όχι μόνο το “συμμάζεμα” του κόστους των ΕΔ,αλλά και την επιστροφή της λεγόμενης “στρατιωτικής διπλωματίας” σε πρώτο πλάνο.Ο νέος ΥΕΘΑ σκοπεύει να ταξιδέψει πολύ στην ευρύτερη περιοχή μας και να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης συμμαχιών και κυρίως δημιουργίας νέων.





Ο Αβραμόπουλος ως παλιός διπλωμάτης πιστεύει ότι η μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι,το οποίο αυτή τη χρονική στιγμή στη περιοχή μας έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οικονομικό και γεωστρατηγικό. Ένα παιχνίδι από το οποίο πολλά χρόνια -σχεδόν οκτώ- η Ελλάδα ανεξήγητα απέχει.Σπηιωτόπουλος,Μεϊμαράκης,Βενιζέλος και Μπεγλίτης δεν ασχολήθηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας μ΄ αυτό το κομμάτι πολιτικής του ΥΕΘΑ. Ο Μπεγλίτης υπέγραψε την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ,αλλά στους λίγους μήνες της υπουργίας του δεν έδειξε διάθεση για περισσότερη κινητικότητα.


Οι εξορύξεις φυσικού αερίου στη Κύπρο, έχουν βάλει “φωτιά” στην Ανατολική Μεσόγειο,με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου να έχουν στραμμένη τη προσοχή τους εκεί και τη Τουρκία να προσπαθεί να μπει “σφήνα” στις έρευνες αλλά κυρίως στα κέρδη.


Ο νέος ΥΕΘΑ πιστεύει ότι η Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα έχει προνόμια που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό. Χρειάζεται όμως η Ελλάδα να κάνει αισθητή τη παρουσία της στην περιοχή,όπως στα μέσα της δεκαετίας του 90,όταν πάλι Ελλάδα και Ισραήλ είχαν έρθει πολύ κοντά και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου ,βρισκόταν στο φόρτε του.


Τώρα η Ελλάδα αποτελεί το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ στη περιοχή και μαζί με τη Κύπρο σχηματίζουν ένα πολύ ενδιαφέρον τρίγωνο.


Ο κ.Αβραμόπουλος ξεκινά τα ταξίδια του με πρώτο προορισμό τη Κύπρο,όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Δ.Ηλιάδη.Τα νέα από τις εξορύξεις στη Κύπρο είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα και ως γνωστόν υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας. Στα υπουργικά σχέδια είναι η επιδίωξη ενός ταξιδιού και στο Ισραήλ και όχι μόνο.


Με λίγα λόγια ο Αβραμόπουλος θέλει να κάνει “στρατηγικό παιχνίδι”. Δεν κοστίζει τίποτα. Αντιθέτως κάτι μπορεί ν΄ αφήσει.


Όλα αυτά θα πείτε προϋποθέτουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα συμπληρώσει έστω το κύκλο ζωής που έχει συμφωνηθεί. Κάποιοι βέβαια ήδη εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Παπαδήμου να πάρει μία ή και περισσότερες παρατάσεις ζωής. Ίσως αυτό το ενδεχόμενο να φαίνεται πιθανό στον Δ.Αβραμόπουλο.


Πηγή:OnAlert.gr