"Αν επιτρέψετε να αναγνωριστεί το Κόσοβο, δεν μπορείτε να εμποδίσετε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον"




"Μην αναγνωρίζετε το Κόσοβο, όχι επειδή είστε φίλοι της Σερβίας, αλλά επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.Μπορεί να είστε το επόμενο Κόσοβο
"..
υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς!
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο, παρά τις πιέσεις των Αμερικανών, στέλνει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και την Α.Πελώνη ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, ενώ επικρίνει όσες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν το κρατίδιο ότι «έκαναν ό,τι τους είπε η Ουάσιγκτον».
"Αν επιτρέψετε να αναγνωριστεί το Κόσοβο, δεν μπορείτε να εμποδίσετε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον",
λέει με νόημα ο Μπόζινταρ Τζέλιτς, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου της χώρας Μπόρις Τάντιτς. Και προσθέτει:

«Η εύρεση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν θα διεκδικήσει ποτέ μέρος άλλης χώρας στην περιοχή. Θα κλείσουμε το κουτί της Πανδώρας στην Πρίστινα, αλλά και στο Σαράγεβο, την Μπάνια Λούκα, τα Σκόπια, την Κύπρο. Δεν ζητάμε πολλά όταν λέμε ότι το Βελιγράδι πρέπει να είναι μέρος, αλλά και εγγυητής της λύσης. Για να μην αναφέρω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι σύμβολο για όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου να βρίσκουν το δίκιο τους μέσα από τη διαπραγμάτευση και όχι μέσα από τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Το να δίνεις ανεξαρτησία σε κάθε ομάδα που αρχίζει να σκοτώνει και να πολεμά, είναι το χειρότερο κίνητρο. Οι Αμερικανοί έρχονται και παρέρχονται. Οι Έλληνες και οι Σέρβοι θα βρίσκονται πάντα σε αυτή την περιοχή".
-Πάντως,οι πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο,αλλά όχι αυτή τη στιγμή...
Θα δούμε... Όταν οι Έλληνες μας λένε ότι τους ασκούνται πιέσεις για να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, τους λέμε ότι μια μικρή και αδύναμη χώρα, όπως η Ρουμανία, κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις και δεν έπαθε τίποτα. Η Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτα τρομερό αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο και λόγω και των Σκοπιανών έχει κάθε λόγο να το κάνει. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία μού λένε ότι ασκούν συνεχώς πίεση στην κυβέρνηση να μην το αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επενδύσει 1,8 δισ. στη Σερβία κι αυτές οι
επενδύσεις μπορεί γρήγορα να φτάσουν τα 10 δισ. Είναι και θέμα κοινού συμφέροντος. Το μήνυμά μας σε όλες τις χώρες της περιοχής είναι: Σκεφτείτε το καλά! Μπορεί να είστε οι επόμενοι! Μέχρι στιγμής μόνο τρεις μουσουλμανικές χώρες, η Τουρκία, το Αφγανιστάν και η Σενεγάλη έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η μεγαλύτερη στον κόσμο μουσουλμανική χώρα, η Ινδονησία, δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ούτε η Αλγερία, η Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1945 που κάποιος προσπαθεί να διαλύσει μια ειρηνική δημοκρατική χώρα.
-Εντέλει,έχετε καταλάβει ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο των Αμερικανών στην περιοχή;
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Πέρασα έξι χρόνια της ζωής μου στις ΗΠΑ, σπούδασα τρία χρόνια στο Χάρβαρντ, δούλεψα εκεί και δεν καταλαβαίνω αυτή την παράλογη πολιτική. Αν πρόκειται για την επίδειξη στάτους υπερδύναμης, η μονομέρεια ποτέ δεν βοήθησε καμιά υπερδύναμη. Ίσως το κάνουν για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, αλλά οι συνθήκες άλλαξαν. Είδαμε ότι παρά τη μαζική παρουσία διεθνών δυνάμεων στο Κόσοβο, τα τελευταία 9 χρόνια, 3.000 Σέρβοι σκοτώθηκαν από Αλβανούς, περισσότερα από 140 μοναστήρια του Μεσαίωνα καταστράφηκαν, και οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφθορά. Σε καμιά περίπτωση το Κόσοβο δεν απέδειξε ότι αξίζει να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Είναι λυπηρό να ακούμε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίζουν το Κόσοβο, επειδή έτσι τους είπε η Ουάσιγκτον."