Η απότομη κατανάλωση κρέατος είναι απειλή για την υγεία...

Μπορεί τα πασχαλινά εδέσματα να αποτελούν πρόκληση για όλους μας, ωστόσο πρέπει να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, για να αποφύγουμε τις επικίνδυνες συνέπειες, αφού η απότομη κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Έχει υπολογιστεί ότι το πασχαλινό τραπέζι μας χαρίζει, χωρίς χρόνο και κόπο, ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 3.600 θερμίδες. Προσοχή για να μην περάσουμε την ημέρα του Πάσχα σε κάποιο νοσοκομείο λόγω στομαχικών διαταραχών ή ακόμη και εμφράγματος, θα πρέπει να καταναλώσουμε μικρές ποσότητες κρέατος και πάντα με μέτρο.
H στέρηση που υπόκειται ο άνθρωπος λόγω της νηστείας τον οδηγεί στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος ανήμερα του Πάσχα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται γαστρίτιδες, γαστρεντερίτιδες και δυσπεψία, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν πέτρα στη χολή, καθώς μπορούν να πάθουν κολικό ή παγκρεατίτιδα.
Επιπρόσθετα ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν υπερλιπιδαιμία, γιατί οι καταχρήσεις ανεβάζουν τη χοληστερίνη, καθώς και οι διαβητικοί και υπερτασικοί, γιατί ανεβαίνει η πίεση. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή και εμφράγματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου αρκετά άτομα εισήχθησαν σε νοσοκομεία λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη διατροφή.


Για τους καρδιοπαθείς

Πολλή προσοχή στο πασχαλινό τραπέζι, ειδικά για τους καρδιοπαθείς. Για ένα άτομο που έχει κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα η λήψη μεγάλης ποσότητας φαγητού οδηγεί σε προβλήματα. Καταρχήν, η διαδικασία της πέψης απαιτεί έντονη κατανάλωση ενέργειας από το άτομο. Το πεπτικό σύστημα χρειάζεται αρκετή ποσότητα αίματος, οπότε γίνεται μια απότομη ανακατανομή του αίματος. Αυτό γίνεται πολλές φορές σε βάρος των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στηθάγχης. Επίσης, η λήψη άλατος μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασικά επεισόδια.
Η λήψη τροφών με αυξημένο λίπος εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα και έμμεσους κινδύνους, αφού μπορεί να διαταράξει τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα του φαγητού. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει δραστηριότητα μετά το φαγητό. Αυτό σημαίνει όχι βάδισμα, όχι άσκηση, όχι σεξουαλική δραστηριότητα, παρά μόνο μετά τη διαδικασία της πέψης, που διαρκεί από δύο έως τρεις ώρες.


Το φαγητό και το ποτό είναι για ευχαρίστηση και όχι για κατάχρηση. Προσοχή λοιπόν, ειδικά μετά τη νηστεία...
Καλό Πάσχα σε όλους!!!