Μια συνήθης τακτική (σε όλους μας) στοίχισε τη ζωή μιας γυναίκας. ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!
Από το site του ΟΦΣΕ ('Ομιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος) μεταφέρω την παρακάτω είδηση που νομίζω ότι αφορά όλους μας αφού μερικές φορές συνηθίζουμε να πίνουμε τα αναψυκτικά ή τις μπύρες, φέρνοντας σε κατ' ευθείαν επαφή τα χείλη μας, με την επάνω επιφάνεια του αλουμινένιου κουτιού. ΠΡΟΣΟΧΗ πρόκειται για μια συνήθη, αλλά τόσο επικίνδυνη, τακτική!
ΠΡΟΣΟΧΗ
Μια γυναίκα πήγε με το σκάφος της για μια διήμερη εκδρομή. Πήρε μαζί της μερικά κουτάκια αναψυκτικών τα οποία και άφησε στο ψυγείο του σκάφους. Την δεύτερη ημέρα της εκδρομής την μετέφεραν επειγόντως στο νοσοκομείο απευθείας στην εντατική μονάδα. Πέθανε δύο ημέρες αργότερα...
Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε ότι πέθανε από λεπτοσπείρωση * (Leptospirosis). Μετά από διάφορες εξετάσεις βρήκαν ότι τα κουτάκια των αναψυκτικών είχαν μολυνθεί από ούρα αρουραίων, ίχνη των οποίων βρέθηκαν αποξηραμένα στο στόμιο των κουτιών και τα οποία περιέχουν επικίνδυνα τοξικά και άλλες δηλητηριώδες ουσίες. Προφανώς η άτυχη γυναίκα δεν χρησιμοποίησε ποτήρι ή καλαμάκι για να καταναλώσει το αναψυκτικό της, αλλά το ήπιε
απευθείας από το κουτί.
Τα κουτιά των αναψυκτικών συνήθως αποθηκεύονται σε αποθήκες και στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά στα σημεία πώλησης όπου και τοποθετούνται στα ψυγεία ή ράφια καταστημάτων, χωρίς ασφαλώς να πλένονται. Μελέτες της NYCU, έδειξαν ότι η επιφάνεια των κουτιών αυτών, είναι πιο μολυσμένα και από δημόσιες τουαλέτες, γεμάτο από μικρόβια και βακτηρίδια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: λοιπόν, πλένετε καλά τα κουτάκια των αναψυκτικών πριν τα βάλετε στο στόμα σας και ίσως έτσι προλάβετε δυσάρεστα επακόλουθα ακόμη και το θάνατο.
* Πληροφορίες για την ασθένεια Λεπτοσπείρωση:
Όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και ερχόμαστε σε επαφή με αυτά ή υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας ποντικών ή άλλων τρωκτικών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας λεπτοσπείρωση.Το μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της πεπτικής οδού καθώς και από το δέρμα. Μπορεί να διαπεράσει το υγιές δέρμα αλλά η δίοδος διευκολύνεται όταν υπάρχουν μικροδιαβρώσεις στο δέρμα.
Η ασθένεια είναι ιάσιμη. Στα πρώτα στάδιά της έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης.
Μέτρα πρόληψης:
- Μην βάζεις τίποτα στο στόμα που το έχεις πιάσει με ακάθαρτα χέρια, ακόμα και το τσιγάρο. Πριν από το γεύμα καλή καθαριότητα των χεριών.
- Φόρα προστατευτικά γάντια ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση άμεσης επαφής με το μικρόβιο.
- Πριν αρχίσεις τη δουλειά κάλυψε τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος με αδιάβροχα ρούχα.
- Εάν κατά τη διάρκεια της εργασίας σου κοπείς σε χώρους όπου το νερό είναι πιθανώς μολυσμένο ή σε δαγκώσει κάποιο τρωκτικό, πρέπει να επισκεφθείς αμέσως γιατρό.