Να μην πάει στην Τουρκία


Του Γιώργου Π. Μαλούχου, εφημερίδα "το βήμα"

Παραμονές Χριστουγέννων και, στη συνέχεια, παραμονές Πρωτοχρονιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία - δηλαδή η επίσημη και έμπρακτη έκφραση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης κι όχι κάποιοι δήθεν... κακοί στρατηγοί όπως εμείς εδώ βαυκαλιζόμαστε - ξεπέρασε κάθε προηγούμενο του εαυτού της στο Αιγαίο. Μαζικές παραβιάσεις σχηματισμών πολλών αεροσκαφών έκαναν υπερπτήσεις μεγάλης διάρκειας πάνω από σειρά ελληνικών νησιών, κατοικημένων και μη, μεταξύ των οποίων και κάποια τα οποία που μπήκαν στο πρόγραμμα των τουρκικών παραβιάσεων για πρώτη φορά. Η τουρκική περιφρόνηση για την ελληνική εθνική κυριαρχία εκφράστηκε έτσι με τον πιο εύγλωττο και απροσχημάτιστο τρόπο.


Δεν χρειάζεται να σημειωθεί ότι θα ήταν αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη δυτική – και όχι μόνον - χώρα να δεχθεί μια τέτοια πρόκληση και, ουσιαστικά, να σωπάσει. Κι όμως, η Ελλάδα, δείχνει να ξεπερνά και το αδιανόητο: αμέσως μετά από όλα αυτά, πριν καν περάσουν λίγες ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει αύριο στο Ερζερούμ προκειμένου, μεθαύριο το πρωί, να ανοίξει, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του τις εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν αναπόφευκτο: θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβράβευση της τουρκικής προκλητικότητας από αυτή;


Φυσικά, το ταξίδι Παπανδρέου είχε κανονιστεί νωρίτερα. Και ήταν ταξίδι ανταπόδοσης στην εδώ επίσκεψη Ερντογάν. Όμως, όλα αυτά, δεν τα ξέραμε μόνον εμείς. Τα ήξεραν και οι Τούρκοι, οι οποίοι φρόντισαν όχι μόνον να μην «μαλακώσουν» το πρόγραμμα των παραβιάσεών τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να το εκτινάξουν και ποσοτικά και ποιοτικά στις παραμονές της επίσκεψης. Είναι συνεπώς βέβαιο ότι, αφού αμέσως μετά από όλα αυτά ο Παπανδρέου πάει στην Τουρκία και δη για να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο των πρέσβεων, δικαιούνται να καταγράψουν αυτή την επίσκεψη ως μια μορφή αποδοχής, αν όχι και δικαίωσης, της πολιτικής τους. Και δεν θα την καταγράψουν έτσι μόνον αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και στους οποίους θα είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς πώς γίνεται να υφίσταται τέτοιο κουρέλιασμα η εθνική κυριαρχία και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να σπεύδει στο στόμα του λύκου, στην καρδιά της εκπόνησης και εφαρμογής αυτής της πολιτικής.


Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει, μετά από όσα συνέβησαν μέσα στις γιορτές, να μην πάει στην Τουρκία. Είναι πρωθυπουργός κυρίαρχου κράτους, έστω και στην κατάσταση που αυτό βρίσκεται σήμερα. Δεν λέει κανείς να απειλήσει, να ανταποδώσει τα ίδια, ή να κάνει οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο. Όμως, δεν έχει πλέον κανένα λόγο να πάει αυτή τη στιγμή στο Ερζερούμ, ότι και να συμβαίνει στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατεύσει την υπόσταση και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κρατικής οντότητας, για την οποία οι Ελληνες πολίτες του έχουν αναθέσει την ευθύνη. 


Πηγαίνοντας αύριο στην Τουρκία, όχι μόνον δεν το πράττει, αλλά επιτυγχάνει το ακριβώς αντίστροφο, αφού σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα θα είναι σα να αποδέχεται και να αναγνωρίζει αυτή την επιθετική τακτική. Τη δική του χώρα παραβίασαν βάναυσα οι Τούρκοι. Όχι κάποιου τρίτου. Οφείλει λοιπόν, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να ακυρώσει αυτή την επίσκεψή του.
Πηγή: εφ. "το βήμα"