Επικράτηση Ομπάμα


O 47χρονος γερουσιαστής του Ιλινόι Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε του αντιπάλου του Τζων Μακκέιν και είναι πλέον ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τι
θα σημάνει η εκλογή του Ομπάμα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι θα το δούμε λίαν συντόμως...
Μερικοί λένε ότι η εκλογή αυτή συνιστά την επάνοδο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο παιχνίδι και μία εκ νέου προσπάθεια επικράτησή τους στη γεωπολιτική σκακιέρα, αφού το κύρος τους καταρρακώθηκε με την πολιτική Μπους.
Η οικονομία της υπερδύναμης που παραπαίει, σίγουρα μπαίνει στο στόχαστρο του Ομπάμα μέσα από μία πολιτική εξυγίανσης όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Δεν απομένει παρά να δούμε τον αντίκτυπο στα διεθνή χρηματιστήρια και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην "θεραπεία" της διεθνούς ύφεσης που απειλητικά χτυπά την πόρτα ολόκληρου του κόσμου.
Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η πολιτική του νέου Αμερικανού προέδρου στους πολέμους που διεξάγονται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, θα βρει τρόπο να ξεφύγει από το κατεστημένο που επιθυμεί τη συνέχιση τους; Επίσης, ποια θα είναι η στάση του απέναντι στο Ιράν, Μ. Ανατολή, στον Καύκασο στη Ρωσία, στη Β. Κορέα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά;
Ένα μεγάλο ζήτημα που θα απασχολήσει και εμάς ως Ελλάδα είναι αν ο Ομπάμα θα μείνει σταθερός στις υποσχέσεις του για τη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων.
Το σίγουρο είναι ότι έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες με την εκλογή του νέου προέδρου... Ελπίζουμε να μην διαψεύσει τις προσδοκίες αυτές, γιατί πραγματικά δεν γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει άλλο "αντίδοτο στην απειλή" για την ομαλή πορεία της ανθρωπότητας.
Και για να εξηγούμαστε δεν βλέπουμε στο πρόσωπο του Ομπάμα τον μεσσία που θα σώσει τον κόσμο.
Γιατί το έργο που έχει διαψεύσει τις προσδοκίες μας το έχουμε ξαναδεί με την εκλογή Κλίντον, όταν αυτός και η πολιτικές του ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ευχόμαστε να μην ανακαλύψουμε για ακόμη μία φορά πόσο λάθος κάναμε.