Βαθαίνει η ρωσοτουρκική κρίση : «Οι Τούρκοι κακοποίησαν Ρώσους στο Airbus»


Οργίλη είναι η αντίδραση του Κρεμλίνου στην τουρκική «αεροπειρατεία» με την απαγωγή του συριακού Airbus 320 ενώ αυτό επέστρεφε βάσει προγραμματισμένης πτήσης από τη Μόσχα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες να δώσουν εσπευσμένα την άδεια έτσι ώστε αυτό να απογειωθεί ξανά σήμερα τα ξημερώματα. Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα μόλις έγινε γνωστό ότι το συριακό αεροσκάφος με 35 επιβάτες
και μέλη πληρώματος εκ των οποίων οι 17 τουλάχιστον  ήταν Ρώσοι, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας Esenboğa έκανε έντονο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαιτώντας από τις τουρκικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους της ενέργειας αυτής.
Αυτό όμως που εξόργισε τη Μόσχα ακόμη περισσότερο ήταν οι πληροφορίες ότι οι τουρκικές αρχές προπηλάκισαν δύο Ρώσους επιβάτες όταν αυτοί αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο το οποίο δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν τι περιείχε.
«Τέσσερα άτομα στο αεροσκάφος ξυλοκοπήθηκαν, δύο μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες στην προσπάθεια των τουρκικών αρχών να τους πιέσουν έτσι ώστε να υπογράψουν κάποια έγγραφα», δήλωσε η Sherin Azis μέλος του πληρώματος στο ρωσικό RT
«Δεν ξέραμε το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών. Ήμασταν φοβισμένοι και για την τύχη του κυβερνήτη. Το είχαν πάρει μαζί τους και τον απειλούσαν με σύλληψη εάν δεν υπέγραφε ένα έγγραφο αναγκαστικής προσγείωσης», συμπλήρωσε η ίδια.
Η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα έστειλε αμέσως στο αεροδρόμιο ανθρώπους για να βοηθήσουν τους Ρώσους πολίτες που επέβαιναν σε αυτό, οι τουρκικές αρχές όμως τους απαγόρευσαν να προσεγγίσουν το αεροσκάφος ή τους επιβάτες με αποτέλεσμα να φύγουν άπρακτοι προκαλώντας νέο εκνευρισμό στη Μόσχα.
Τελικά το «μυστήριο» των εγγράφων λύθηκε. Όπως ανέφεραν μέλη του πληρώματος αυτό περιείχε την απαίτηση των τουρκικών αρχών να δηλώσει ο κυβερνήτης ότι κανένα τουρκικό μαχητικό δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή και ότι το συριακό Airbus προσγειώθηκε στην Άγκυρα ύστερα από μηχανικό πρόβλημα!
Τους ζήτησαν δηλαδη να πουν ψέματα και τους απείλησαν για αυτο.
Μέσω τηλεφώνου μια επιβάτης η Fatima al-Saman δήλωνε: «Εάν δεν συμφωνήσουμε με αυτούς τους όρους θα πάρουν τον κυβερνήτη ως όμηρο. Ο κυβερνήτης τώρα έχει επιστρέψει στο αεροσκάφος και μας είπε ότι εάν δεν υπογράψει το χαρτί ότι το αεροπλάνο μας έκανε αναγκαστική προσγείωση θα τον συλλάβουν».
Όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ το αεροσκάφος περικυκλώθηκε αμέσως από ένοπλους μασκοφόρους οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο σε όλο το φορτίο ενώ το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε σε κάποια δέματα που έφερε μαζί του ένας επιχειρηματίας και τα οποία είχε αγοράσει από τη Ρωσία. Τα δέματα αυτά περιείχαν τηλεπικοινωνιακό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς όπως δήλωσαν οι Τούρκοι αλλά αυτό είναι συζητήσιμο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν τρίβεται τώρα η τουρκία στη γκλίτσα του τσοπάνη;