5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913... ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟ "ΑΒΕΡΩΦ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


"Ο ελληνικός στόλος, υπό το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος επιβαίνει στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό κοντά στη Λήμνο. Έτσι ο ελλληνικός στόλος σταθεροποιεί την κυριαρχία του στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός δεν τολμά έκτοτε να εξέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων."
8 το πρωι της 3ης Δεκεμβρίου 1912 4 Τούρκικα πλοία βγαίνουν από τα στενά 9.35 ο Αβέρωφ υψώνει σήμα και ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία καταδιώκει μόνος του τον τουρκικό στόλο, ο τουρκικός στόλος κρύφθηκε στα στενά. 5 Ιανουαρίου 1913 ο τουρκικός στόλος προσπάθησε να πλήξη τον Ελληνικό στόλο στο Μούδρο της Λήμνου ... ο Τούρκος Ναύαρχος όταν αντίκρισε το ΑΒΕΡΩΦ ανέφερε δια του ασυρμάτου ΑΒΕΡΩΦ ΑΒΕΡΩΦ και ετράπη σε φυγή, τα τουρκικά πλοία κρύφτηκαν και πάλι στα στενά και δεν ξαναβγήκαν από εκεί μέχρι τη λήξη του πολέμου.....αφήνοντας έτσι την κυριαρχία του Αιγαίου στον Ελληνικό στόλοΜην ξεχνάμε τη ρήση του Θουκυδίδη που έλεγε ότι «Η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα»