«Καμπάνα» από τους Γερμανούς για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών.

Εάν αυτό δεν είναι θράσος και αλητεία εκ μέρους των Γερμανών, τότε τί είναι;

Με κοινό τους ψήφισμα οι Κ.Ο. των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, καταδικάζουν την Ελλάδα για τη δραματική κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ομάδα γερμανών βουλευτών, μελών της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να σχηματίσουν εικόνα για τις συνθήκες κράτησης στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Οι συνθήκες μας σοκάρισαν», λέει ο βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών Χάρντφριντ Βολφ.

Άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο σε μικρά δωμάτια, συχνά χωρίς να έχουν δικό τους στρώμα για να κοιμηθούν, χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση και χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τι απάντησαν οι Έλληνες ιθύνοντες και πολιτικοί όταν ρωτήθηκαν;

Ότι το 90 % των προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη, καταλήγουν καταρχήν στην Ελλάδα. ‘Ότι ο αριθμός τους φτάνει έως και τις 300.000 ετησίως. Και πως στη βάση του Δουβλίνου ΙΙ η Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής, έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτούς τους πρόσφυγες.

Όλα αυτά δικαιολογούν μόνον εν μέρει την κατάσταση, υποστηρίζει ο Στέφαν Μάγερ, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών:

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα περνάει μια βαθιά κρίση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει άλλοθι για να μην προσφέρει στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες. Πόσο μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει στο θέμα αυτό γενναιόδωρη στήριξη από την ΕΕ».

Σκοπιμότητες;

Σύμφωνα με τον ίδιο 223 εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό για την τριετία 2010-2012. Μέχρι στιγμής όμως η Αθήνα δεν έχει απορροφήσει αυτά τα κονδύλια. Γι΄ αυτό και ο ίδιος δεν δέχεται το επιχείρημα του υπέρογκου κόστους. Την άποψή του συμμερίζεται και ο Πράσινος Γιόζεφ Βίνκλερ, ο οποίος διακρίνει πίσω από την ελληνική αδράνεια σκοπιμότητες:

«Ένα επιχείρημα που άκουσα στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπορείς να πείσεις τους πολίτες να ξοδεύονται τόσα λεφτά για τους πρόσφυγες. Επίσης ότι οι κακές συνθήκες στους καταυλισμούς μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Το τρίτο επιχείρημα που άκουσα ήταν ότι διατηρούμε τις κακές συνθήκες για να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές χώρες το δίκαιο ασύλου. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος ανθρώπων που ούτως ή άλλως δεν φέρουν καμία ευθύνη».

Με το ψήφισμά τους τα γερμανικά κόμματα, πλην της Αριστεράς, ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να μεσολαβήσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης. Ζητούν επίσης να σταματήσει η επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και να εξετάσει η Κομισιόν εάν η Ελλάδα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως θα πρέπει να τους πακετάρουμε άμεσα μόλις μπαίνουν στην Ελλάδα και να στους στέλνουμε στην Γερμανία, όπου θα μπορούν να έχουν καλύτερες ή "ανθρώπινες" συνθήκες κράτησης; Αν τολμήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση να πληρώσει αυτό ή παρόμοια πρόστιμα, θα πρέπει να πληρώσει από τις τσέπες των βουλευτών και των πολιτικών και όχι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών. Και αν οι Γερμανοί επιμένουν, τότε μπορούμε να τους στείλουμε την πληρωμή σε είδος, δηλαδή αριθμό λαθρομεταναστών ίσο με το ποσό του προστίμου... μπορούμε να πληρώσουμε ακόμη και σε... εκατομμύρια. Άντε να τους στείλουμε, να μας αποδείξουν οι Γερμανοί πόσο... ανθρωπιστές είναι οι ίδιοι...