Προειδοποίηση στα Τίρανα για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα


Η γλώσσα μας και τα ιδανικά μας δεν δολοφονούνται  






Αυστηρή προειδοποίηση στα Τίρανα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, απευθύνει η Αθήνα με αφορμή σενάρια του αλβανικού Τύπου που «προβλέπουν» ότι η έρευνα των εμπειρογνωμόνων για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από εθνικιστές, στις 12 Αυγούστου 2010, αποδίδει το θάνατό του «σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος».  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «ομάδα εθνικιστών καταδίωξε και δολοφόνησε τον ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα επειδή μιλούσε ελληνικά», ενώ υπενθυμίζει ότι το έγκλημά τους καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αλβανία και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είχε πει τότε ότι «είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείται κάποιος που επιστρέφει σπίτι του». 

Υπενθυμίζεται ότι ο 37χρονος ομογενής Αριστοτέλης Γκούμας δολοφονήθηκε από ομάδα επτά Αλβανών εθνικιστών έξω από τη Χιμάρα, όταν ο Ιλίρ Μούκα του επιτέθηκε οδηγώντας αυτοκίνητο και τον διαμέλισε. Στο δράστη απαγγέλθηκε τότε κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κρίθηκε προφυλακιστέος, όπως και έξι άτομα που συνελήφθησαν μαζί του και στα οποία επιβλήθηκε προφυλάκιση 15-20 ημερών.
Ο Μούκα είχε εξαφανιστεί και κρυφτεί στα Τίρανα, με αποτέλεσμα να τον επικηρύξει η αλβανική Αστυνομία με 20.000 δολάρια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι, «εφόσον τα δημοσιεύματα μέρους του αλβανικού Τύπου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφαίνεται ότι επρόκειτο για ατύχημα με ευθύνη του θύματος, δημιουργείται έντονη ανησυχία και προβληματισμός, πώς μετά από εννέα μήνες μελέτης, αυτό το οποίο η αλβανική πολιτική και δικαστική εξουσία της Αλβανίας θεωρεί ως αποτρόπαιο έγκλημα, μεταβαπτίζεται σε ατύχημα». Παράλληλα, η ελληνική πλευρά διαμηνύει στα Τίρανα ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας και υπογραμμίζει ότι «διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον».