Με τον μανδύα του «ιδιώτη» ο Νταβούτογλου στην Θράκη

Για να δει παράνομους συλλόγους, ψευτομουφτήδες και όποια άλλα πρόσωπα είναι στο κόκκινο Εικάζεται ότι θα δώσει γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και θα προσδιορίσει τη στάση της μειονότητας.

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε όλα τα γνωστά θεωρητικά ότι το θέμα της μειονότητας είναι εσωτερκό θέμα και δεν πέφτει λόγος σε κανένα επιτετραμμένο ξένης χώρας να έχει άποψη και παρουσία σε αυτό και κάθε φορά, όταν έρχεται κάποιο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος από την Τουρκία να του στρώνουν χαλί ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να ποιούν την νήσσα αφήνοντάς το παράλληλα, να αλωνίζει στη Θράκη, να συναντιέται με καταργημένους συλλόγους και προεδρία, να έχει επαφές με τους παράνομους ψευτομουφτήδες, να λέει και να πράττει ό,τι θέλει εξασφαλίζοντάς του ως ελληνική αρχή ένα κλίμα απόλυτης προστασίας, χωρίς όμως να έχουμε λόγο και παρουσία στη διαμόρφωση του προγράμματός του. Έτσι θα συμβεί και με το πρόγραμμα του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έρχεται για μία μέρα στην Αθήνα και τις δύο επόμενες μέρες θα τις αφιερώσει στη Θράκη με μια ενδιάμεση στάση στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Ετσι επίσκεψη στην Ελλάδα - με εκτενές ιδιωτικό πρόγραμμα σε Θράκη και Βόρειο Ελλάδα- από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Δημ. Δρούτσα ενόψει του προγραμματισμού για τη διοργάνωση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα λάβει χώρα πιθανότατα τον προσεχή Ιούλιο στην Τουρκία. Το εκλογικό ημερολόγιο στην Τουρκία πάντως δεν επιτρέπει εκπλήξεις.
Ιδιωτικό πρόγραμμα στη Θράκη
Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου θα έχει και εκτενές ιδιωτικό πρόγραμμα, με έμφαση στη Θράκη. Το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαρτίου θα μεταβεί αεροπορικώς από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί σχεδιάζει να μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα (όπου σκοπεύει να επισκεφθεί το Ιμαρέτ και μουσουλμανικά μνημεία) και στη Θεσσαλονίκη (όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο).
Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με όλα τα κορυφαία στελέχη της μειονότητας, μεταξύ των οποίων και οι …«ψευδομουφτήδες». Δεν προβλέπεται πάντως να επισκεφθεί τα κτίρια των «ψευδομουφτειών». Θα μεταβεί επίσης και σε συλλόγους, όπως η καταργημένη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».
 

Οι κκ. Δρούτσας και Νταβούτογλου θα κάνουν μία επισκόπηση των όσων έχουν γίνει από πέρυσι τον Μάιο, όταν υπεγράφη στην Αθήνα μεγάλος αριθμός συμφωνιών σε πολλούς τομείς.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία κόπωση στην ευόδωση των στόχων. Θα γίνει μία επισκόπηση των διερευνητικών επαφών, όπου αναμένεται να διεξαχθεί άλλος ένας γύρος, αλλά και των εξελίξεων στο Κυπριακό υπό το φως και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. 

Πηγή: www.xronos.gr