Έτσι αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι την επίλυση του Κυπριακού...

Εκτός κλίματος ο Μπουγιούκανιτ

Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ υποβαθμίζει την σημασία της διάνοιξης της οδού Λήδρας και υπογραμμίζει ότι ο Τουρκικός στρατός "δεν θα παραδόσει ούτε ένα μέτρο"
, Χουριέτ, Φιλελεύθερος 29/3/2008

Ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα χαιρέτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποβάθμισε την σημασία της διάνοιξης της οδού Λήδρας, μεταδίδει ανταπόκριση της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

"Πάντα κάνει καλό η συζήτηση", δήλωσε ο Μπουγιούκανιτ όταν ρωτήθηκε για την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο.

Ο Τούρκος στρατηγός πάντως διερωτήθηκε εάν όταν οι δυο πλευρές κάνουν λόγο για "δίκαιη και μόνιμη λύση" εννοούν το ίδιο πράγμα.

Πρόσθεσε δε ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας αποτελεί "εγγύηση" για την ειρήνη στην Κύπρο. Τα τουρκικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να περιπολούν πέριξ της οδού Λήδρας που βρίσκεται στην "νεκρή ζώνη" και αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της συμφωνίας Χριστόφια-Ταλάτ.

"Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε ούτε ένα μέτρο από την περιοχή ευθύνης μας", τόνισε ο Μπουγιούκανιτ.

Υπογράμμισε ότι η διάνοιξη του δρόμου μετά από δεκαετίες δεν σημαίνει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται μέσα στην στρατιωτική ζώνη κοντά στην οδό Λήδρας.

"Το άνοιγμα της Λήδρας δεν αποτελεί μεγάλο βήμα προς μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη. Πρόκειται απλά για μια δίοδο. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες στην Κύπρο", τόνισε ο Τούρκος στρατηγός.

Οι δηλώσεις του Μπουγιούκανιτ δείχνουν ότι ο τουρκικός στρατός δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που κυριαρχεί μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού. Οι "εκτός κλίματος" δηλώσεις του, δείχνουν ότι οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν οριοθετήσει την "κόκκινη γραμμή" πέρα από την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει ο Ταλάτ.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στην οδό Λήδρας προκειμένου να καταστεί ασφαλής η δίοδος, μετά τη διάνοιξή της η οποία τοποθετείται χρονικά για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι «διαφαίνεται πως προχωρούμε κανονικά», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να τελειώσουμε γύρω στις 2 του Απρίλη».

Εντός της νεκρής ζώνης, όπου τα κτίρια έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου, τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και γίνονται εργασίες υποστύλωσης των υποστατικών από ομάδες εργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τεχνικών.