Σύμφωνα με σχετική σελίδα στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Εξωτερικών, «τον Σεπτέμβριο του 1955, οργανωμένος, βάσει σχεδίου, όχλος διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη εστράφη κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας, καταστρέφοντας 1.004 κατοικίες, 5.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δύο νεκροταφεία, 73 ναούς, 23 σχολεία και 5 αθλητικά κέντρα. Ο αριθμός των ελλήνων μειονοτικών, που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία μέχρι το 1960, συνεπεία αυτών των γεγονότων, υπολογίζεται σε 9.000 περίπου.»
Από τα στοιχεία αυτά λείπουν μια σειρά από αγριότητες όπως οι δολοφονίες και οι βιασμοί, από τα οποία δεν εξαιρέθηκε κανένας… Από μικρά κορίτσια και βρέφη, μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η βαρβαρότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο γράφοντας μια ακόμη κόκκινη από το αίμα που χύθηκε σελίδα στην τουρκική ιστορία, για την οποία ίσως ορισμένα ανθρωποειδή να είναι και περήφανα στη γειτονική χώρα.
Σε πείσμα όσων θέλουν να ξεχάσουμε για να προωθήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή, όχι μόνο δεν ξεχνάμε, αλλά και θα συνεχίσουμε κάθε χρόνο να θυμίζουμε τι συνέβη, με δύο στόχους: Αφενός να πληροφορηθούν τα καθέκαστα οι πληττόμενοι από τα τουρκικά τηλε-σκουπίδια Νεοέλληνες, τους οποίους θέλουν να τους εθίσουν με το ζόρι στην τουρκική γλώσσα, εκούσια θύματα της τουρκικής προπαγάνδας (το πολιτιστικής δεν το αναφέρουμε διότι θα πρέπει να βάλουμε δίπλα τις γνωστές… φατσούλες που γελάνε…), είτε με δόλο είτε απλώς επειδή… σκουπίδια είναι, δεν μπορεί να κοστίζουν ακριβά.
Αφετέρου, να θυμίζουμε και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου όσα αποκρύπτει η επίσημη κρατική προπαγάνδα προτιμώντας – φυσικά – να προωθεί την εικόνα του… οθωμανικού μεγαλείου…
Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύουμε το κείμενο ενός διακεκριμένου Έλληνα πολιτικού επιστήμονα, του Κωνσταντίνου Χολέβα, το οποίο δημοσίευσε στο «ΑΝΤΙΒΑΡΟ», ένα μέσο ενημέρωσης που συχνά-πυκνά δημοσιεύει εξαιρετικά άρθρα τα οποία μπορεί κανείς να διαβάζει βάζοντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση στην ιστοσελίδα του.Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Ακολουθεί το κείμενο του Κωνσταντίνου Χολέβα, το οποίο αντί να καταγράφει πληροφορίες που βρίσκει ο καθένας στο διαδίκτυο με μια απλή αναζήτηση προφανώς προτρέπουμε όλους τους φίλους μας να το κάνουν) φροντίζει να μας εξηγήσει με επιχειρήματα τον τρόπο δράσης της Τουρκίας, κάτι που τόσο πολλοί, ακόμα και στο ΥΠΕΞ (…) αρνούνται να μάθουν:
Το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως βίωσε ένα άγριο πογκρόμ με 2 θανατώσεις κληρικών, βιασμούς, προπηλακισμούς και αμέτρητες καταστροφές κοιμητηρίων, ναών, οικιών και καταστημάτων.
Ο αφηνιασμένος τουρκικός όχλος χρησιμοποιήθηκε από τις ειδικές υπηρεσίες ανορθοδόξου πολέμου του Τουρκικού Στρατού για να τρομοκρατήσει την πολυπληθή τότε ελληνορθόδοξη κοινότητα και να την οδηγήσει, όπως και έγινε, στον σταδιακό ξεριζωμό. Τα Σεπτεμβριανά, όπως έχουν πλέον καταγραφεί,ήταν το αποτέλεσμα μακροχρονίου σχεδιασμού, τον οποίον τηρεί με ακρίβεια το τουρκικό κράτος στα εθνικά θέματα, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων.
Από το 1914, όταν άρχισε η γενοκτονία των Μικρασιατών – 5 χρόνια πριν αποβιβασθεί ο Ελληνικός Στρατός – με αποκορύφωμα την γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων (1919-1922), μέχρι και σήμερα η πολιτική του τουρκικού κινείται σε δύο σταθερούς άξονες: α) Τη δημιουργία ομοιογενούς εθνικού κράτους με την εξόντωση ή εκδίωξη των Χριστιανικών μειονοτήτων. β) Την επέκταση της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Τουρκίας προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον εδαφικό χώρο του Ελληνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974.
Στην επίτευξη των τουρκικών στόχων έχει βοηθήσει δυστυχώς η αφέλεια και η ιστορική αμνησία που επιδεικνύει μερικές φορές η ελληνική πλευρά. Κάθε υποχώρησή μας δεν εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως φιλική σχέση μεταξύ γειτόνων, αλλά ως ένδειξη αδυναμίας. Θυμίζω τα ιστορικά γεγονότα:
Κατά την περίοδο 1928-1932 ο Ελ. Βενιζέλος καλλιέργησε την ελληνοτουρκική φιλία με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Η ανταμοιβή μας ήταν το «βαρλίκ βεργκισί». Δηλαδή κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι πολυάριθμοι Έλληνες (Ρωμηοί) της Πόλης φορολογήθηκαν υπέρογκα και άδικα. Όποιος δεν μπορούσε να πληρώσει αποστελλόταν σε κάτεργα για καταναγκαστικά έργα και πολλοί πέθαναν από τις κακουχίες.
Το 1952 η Ελλάς σε ένδειξη φιλίας προς τους γείτονες επέτρεψε τη λειτουργία τουρκόφωνου Γυμνασίου στη Θράκη με το όνομα του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ και ανάγκασε -κακώς- όλους τους Μουσουλμάνους της Θράκης να μαθαίνουν τουρκικά. Η ανταμοιβή μας ήταν τα Σεπτεμβριανά του 1955.
Κάτι που πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι η συνήθης τουρκική τακτική της «προβοκάτσιας», δηλαδή των σκηνοθετημένων επεισοδίων. Τον Σεπτέμβριο του 1955 όλα άρχισαν όταν εξερράγη μία βόμβα στον αυλόγυρο του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, που χαρακτηρίζεται σαν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν φορτισμένο λόγω του ενωτικού-απελευθερωτικού αγώνα των Ελληνοκυπρίων κατά των Βρετανών από την 1.4.1955. Σε ελάχιστες ώρες οι εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφόρησαν με πηχυαίους τίτλους, άρα κάποιο κέντρο τους είχε ειδοποιήσει πριν από την έκρηξη.
Ο όχλος εφοδιάσθηκε με ομοιόμορφους λοστούς, άρα υπήρχε συντονισμός πίσω από τη μαζική καταστροφή ελληνικών περιουσιών. Όπως απεδείχθη τη βόμβα την είχε βάλει σκοπίμως ένας υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου, ο οποίος μετά από λίγα χρόνια ανταμείφθηκε με θέση Νομάρχη και με άλλα αξιώματα στην Τουρκία! Θυμίζω ότι η μέθοδος της σκηνοθεσίας επαναλήφθηκε και τον Ιανουάριο του 1996, όταν η δήθεν τυχαία προσάραξη ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου οδήγησε στην κρίση των Ιμίων.
Αξίζει να διδασκόμαστε από τις συνήθεις μεθόδους της τουρκικής πολιτικής για να μην ξαναβρεθούμε προ απροόπτου. Το 1955 η κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές, με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ζορλού και άλλων υπευθύνων, έκανε δημοσίως γνωστή τη σύνδεση του Κυπριακού με τα θέματα του Αιγαίου και της Θράκης. Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνει γνωστή μέσω των βιβλίων του την επιθυμία της Άγκυρας να μεταφέρει το «πείραμα» Κύπρου στη Δυτική Θράκη. Δεν κινδυνολογώ, αλλά όπως έλεγε ο αείμνηστος τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής: Η Τουρκία πάντα προαναγγέλλει τα σχέδιά της.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ…
Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, τιμώντας την 57η Επέτειο της Τραγικής Μνήμης των Σεπτεμβριανών, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε Εκδήλωση με θέμα: Πολιτικοί και διπλωματικοί προβληματισμοί από τα Σεπτεμβριανά του 1955 η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19:30 στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Δημοσθένους 117, Καλλιθέα.
Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας
Πολιτικός Επιστήμων, Συγγραφέας