Από τον Ιούλιο έρευνες για πετρέλαιο στον Έβρο


Τελικά το υπέδαφος της περιοχής μας μόνο θησαυρούς κρύβει.Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα προκηρυχθούν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, οι νέοι διαγωνισμοί αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές
της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Καβάλα, τις Σέρρες και τα Γρεβενά. Έρευνες θα πραγματοποιηθούν και σε Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε πέραν πάσης
προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, οπότε κατατέθηκαν συνολικά οκτώ προσφορές.
Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμβάσεις, ως τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν και να έχουν αξιολογηθεί τα σεισμικά δεδομένα και στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις για παραχώρηση έως 15 περιοχών για έρευνες με γεωτρήσεις.
Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3-4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει η προκήρυξη για τις 10-15 νέες περιοχές που θα βγάλει προς διερεύνηση η Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτης, τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40 % της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.Σημείωσαν ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης.
Η εταιρεία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις για την ανάθεσή του θα ληφθούν με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία.Σύμφωνα ακόμη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, στα τέλη του μήνα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Συγκεκριμένα, το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.


Πηγή: www.faros24.gr


Θα το ξαναπούμε.


Και όλα αυτά μετά από δύο μνημόνια και από έναν διεθνή διασυρμό της Ελλάδας και από μία συνεχόμενη και καθημερινή τρομοκρατία των πολιτών της χώρας μας... Βρέθηκαν ξαφνικά  υδρογονάνθρακες παντού στην Ελλάδα, αφού όμως έπρεπε  πρώτα  να υποθηκευτούν... Με το μνημόνιο 3 και 4 θα βρεθεί και το ουράνιο. Με το μνημόνιο 5 ποιος ξέρει τι; Το θέμα όμως είναι ότι όλος ο ορυκτός πλούτος θέλουν κάποιοι να είναι υποθηκευμένος... Και φαντάσου ότι όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να καλύψει 100 φορές το χρέος της Πατρίδας μας... χωρίς να ξεχνάμε αυτά που μας χρωστάνε και οι γερμανοί από την κατοχή, τα οποία μπορούν να καλύψουν 2 φορές το χρέος της Ελλάδας... 
Όλα αυτά πριν από λίγα χρόνια τα θεωρούσαν κάποιοι συνομοσιολογία... καθώς επίσης έβαζαν και το χέρι τους στη φωτιά ότι το Αιγαίο και η ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουν σταγόνα υδρογονανθράκων και άλλων ορυκτών... Τελικά αποδείχθηκαν άνθρακας τα λόγια τους... 
Η Ελλάδα είναι γεμάτη πλούτο- υπέργειο, υπόγειο και υποθαλάσσιο- και φυσικά με ένα ανθρώπινο δυναμικό με τεράστιες δυνατότητες και «μυαλό» κι εμείς δυστυχώς ασχολούμαστε με τις δανεικές συμβάσεις τους, με τα μνημόνια και με τα τοκοχρεολύσια τους... και μαλώνουμε και συζητάμε για το αν θα είμαστε 100 ή 200 χρόνια σκλαβωμένοι στους ούνους και στους φραγκολεβαντίνους...