Πως θα δημιουργήσει ένταση στη περιοχή των ερευνών η Άγκυρα!

Στις 15 Σεπτεμβρίου,λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ν.Α Μεσόγειο και σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ ,η Τουρκία έχει προγραμματίσει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις.

Είναι προφανές ότι μ΄ αυτό το τέχνασμα η Άγκυρα θέλει να έχει στην ευρύτερη περιοχή πολεμικά πλοία και αεροσκάφη,τα οποία θα πλέουν και θα πετούν σε περιοχές πολύ κοντά σ΄ αυτές που η αμερικανική εταιρεία Noble Energy θα κάνει τις γεωτρήσεις.

Όλα αυτά δείχνουν εκνευρισμό ο οποίος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των δεδομένων,μπορεί όμως αν ξεπεράσει τα όρια να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στη περιοχή. Και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.


Φοβούνται τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ,οι Τούρκοι


Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία αισθάνεται και είναι στριμωγμένη. Βλέπει παντού εχθρούς και δεν είναι τυχαία τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.



Συμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα της Κύπρου Φιλελεύθερος
“συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πάνω σε δύο σημαντικούς τομείς βλέπουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τη μια είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας η οποία, όπως αναφέρει η «Cumhuriyet» συνεχίζεται παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, και η άλλη που είναι μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αφορά τον στρατιωτικό τομέα. 



Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας η Ελλάδα ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Προς τον σκοπό αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας,
Πάνος Μπεγλίτης, θα μεταβεί κατά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ και λέγεται ότι θα υπογράψει συμφωνία με τον ομόλογό του. 



Η «
Cumhuriyet» αναφέρει ότι αμέσως μετά θα αρχίσουν εργασίες και πριν την 1η Οκτωβρίου ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα μεταβούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης κοινής άσκησης και θα εγκατασταθούν στη Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας.

Επίσης αναφέρεται ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη θα αρχίσουν να πετούν προς την Ελλάδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η απόφαση της «ε/κ διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου οδήγησε σε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Περαιτέρω αναφέρει πως «παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στην απόφασή τους αυτή. Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών που είχε επισκεφθεί την Αθήνα σε δήλωσή της είχε πει ότι το θέμα θα μεταφερθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του προσεχούς μηνός στην Πολωνία». 

Τέλος σημειώνει πως «μετά τις εξελίξεις αυτές , βάσει των ειδήσεων του ελληνικού Τύπου, η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο «ε/κ τομέας»
(όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: OnAlert