Ξανά τουρκική πρόκληση. Ξανά Ελληνική υπαναχώρηση




















Ακόμα μία τουρκική πρόκληση λύθηκε με υποχώρηση της ελληνικής πλευράς και δεν πήρε διαστάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε να απαλειφθεί ο όρος "Οικουμενικό" από το πρόγραμμα Έλληνα ανώτατου αξιωματικού που επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα και είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η επίσκεψη του διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Σαμπάτη Ξιφαρά στην Κωνσταντινούπολη έγινε στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, κατόπιν πρόσκλησης από ομόλογό του. Όταν, όμως, έστειλε το πρόγραμμά του στην τουρκική πλευρά, η Άγκυρα απείλησε με ματαίωση αν δεν άλλαζαν πολλά σημεία με κορυφαίο την προσφώνηση του Πατριάρχη ως "Οικουμενικού", γιατί ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Τελικά το συμβάν έληξε με υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, η οποία ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, επαναδιατύπωσε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Στρατηγού, απαλείφοντας τον όρο "Οικουμενικό" από το Πατριαρχείο.