
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
Στα γρανάζια της γεωστρατηγικής, των Εθνικών μας θεμάτων και όχι μόνο... ΕΛΛΑΣ. «Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος με υπομονή και περηφάνεια»
* Πληροφορίες για την ασθένεια Λεπτοσπείρωση:
Όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και ερχόμαστε σε επαφή με αυτά ή υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας ποντικών ή άλλων τρωκτικών, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας λεπτοσπείρωση.Το μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της πεπτικής οδού καθώς και από το δέρμα. Μπορεί να διαπεράσει το υγιές δέρμα αλλά η δίοδος διευκολύνεται όταν υπάρχουν μικροδιαβρώσεις στο δέρμα.
Η ασθένεια είναι ιάσιμη. Στα πρώτα στάδιά της έχει παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης.
Μέτρα πρόληψης:
"Μην αναγνωρίζετε το Κόσοβο, όχι επειδή είστε φίλοι της Σερβίας, αλλά επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.Μπορεί να είστε το επόμενο Κόσοβο"..υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς!
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το Κόσοβο, παρά τις πιέσεις των Αμερικανών, στέλνει μέσα από τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και την Α.Πελώνη ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, ενώ επικρίνει όσες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν το κρατίδιο ότι «έκαναν ό,τι τους είπε η Ουάσιγκτον».
"Αν επιτρέψετε να αναγνωριστεί το Κόσοβο, δεν μπορείτε να εμποδίσετε παρόμοια συμβάντα στο μέλλον", λέει με νόημα ο Μπόζινταρ Τζέλιτς, αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του φιλοδυτικού προέδρου της χώρας Μπόρις Τάντιτς. Και προσθέτει: «Η εύρεση μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν θα διεκδικήσει ποτέ μέρος άλλης χώρας στην περιοχή. Θα κλείσουμε το κουτί της Πανδώρας στην Πρίστινα, αλλά και στο Σαράγεβο, την Μπάνια Λούκα, τα Σκόπια, την Κύπρο. Δεν ζητάμε πολλά όταν λέμε ότι το Βελιγράδι πρέπει να είναι μέρος, αλλά και εγγυητής της λύσης. Για να μην αναφέρω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι σύμβολο για όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου να βρίσκουν το δίκιο τους μέσα από τη διαπραγμάτευση και όχι μέσα από τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Το να δίνεις ανεξαρτησία σε κάθε ομάδα που αρχίζει να σκοτώνει και να πολεμά, είναι το χειρότερο κίνητρο. Οι Αμερικανοί έρχονται και παρέρχονται. Οι Έλληνες και οι Σέρβοι θα βρίσκονται πάντα σε αυτή την περιοχή".
-Πάντως,οι πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο,αλλά όχι αυτή τη στιγμή...
Θα δούμε... Όταν οι Έλληνες μας λένε ότι τους ασκούνται πιέσεις για να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, τους λέμε ότι μια μικρή και αδύναμη χώρα, όπως η Ρουμανία, κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις και δεν έπαθε τίποτα. Η Ελλάδα δεν θα πάθει τίποτα τρομερό αν δεν αναγνωρίσει το Κόσοβο και λόγω και των Σκοπιανών έχει κάθε λόγο να το κάνει. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία μού λένε ότι ασκούν συνεχώς πίεση στην κυβέρνηση να μην το αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επενδύσει 1,8 δισ. στη Σερβία κι αυτές οι επενδύσεις μπορεί γρήγορα να φτάσουν τα 10 δισ. Είναι και θέμα κοινού συμφέροντος. Το μήνυμά μας σε όλες τις χώρες της περιοχής είναι: Σκεφτείτε το καλά! Μπορεί να είστε οι επόμενοι! Μέχρι στιγμής μόνο τρεις μουσουλμανικές χώρες, η Τουρκία, το Αφγανιστάν και η Σενεγάλη έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η μεγαλύτερη στον κόσμο μουσουλμανική χώρα, η Ινδονησία, δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ούτε η Αλγερία, η Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1945 που κάποιος προσπαθεί να διαλύσει μια ειρηνική δημοκρατική χώρα.
-Εντέλει,έχετε καταλάβει ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο των Αμερικανών στην περιοχή;
Ειλικρινά, δεν ξέρω. Πέρασα έξι χρόνια της ζωής μου στις ΗΠΑ, σπούδασα τρία χρόνια στο Χάρβαρντ, δούλεψα εκεί και δεν καταλαβαίνω αυτή την παράλογη πολιτική. Αν πρόκειται για την επίδειξη στάτους υπερδύναμης, η μονομέρεια ποτέ δεν βοήθησε καμιά υπερδύναμη. Ίσως το κάνουν για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, αλλά οι συνθήκες άλλαξαν. Είδαμε ότι παρά τη μαζική παρουσία διεθνών δυνάμεων στο Κόσοβο, τα τελευταία 9 χρόνια, 3.000 Σέρβοι σκοτώθηκαν από Αλβανούς, περισσότερα από 140 μοναστήρια του Μεσαίωνα καταστράφηκαν, και οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για εμπόριο ναρκωτικών, πορνεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφθορά. Σε καμιά περίπτωση το Κόσοβο δεν απέδειξε ότι αξίζει να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Είναι λυπηρό να ακούμε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίζουν το Κόσοβο, επειδή έτσι τους είπε η Ουάσιγκτον."
Αναμφισβήτητα στη «μάχη» του Βουκουρεστίου από τις πολλές δυνάμεις που συμμετείχαν αναδείχθηκαν δύο νικητές, η Ελλάδα και η Ρωσία του Προέδρου Πούτιν. Όμως από την πλευρά μας δεν χρειάζεται έπαρση γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και ο "πόλεμος" δεν κερδήθηκε ακόμη.
Τις προηγούμενες ημέρες όλοι γίναμε μάρτυρες της κατάρρευσης της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής η οποία είχε ως πρωτεύον συστατικό τον εκφοβισμό μέσω προκλητικών δηλώσεων του Τζ. Μπους θέλοντας για τους δικούς του λόγους απεγνωσμένα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Το πρώτο πλήγμα ήλθε από την «υποτακτική» Ελλάδα η οποία είπε το «όχι» στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ένθερμη υποστήριξη της Γαλλίας αλλά και την κατανόηση των Ελληνικών θέσεων από πλευράς Ιταλίας και Ισπανίας. Με αυτή την εξέλιξη, αρχίζει να γίνεται ορατή πλέον η διάσπαση-διάλυση του γειτονικού κράτους αλλά κατ’ επέκταση και του Κοσόβου προκειμένου όλοι οι Αλβανικοί πληθυσμοί να ενωθούν υπό την «Μεγάλη Αλβανία» η οποία και πήρε πρόσκληση ένταξης στον οργανισμό. Εξάλλου, πλησιάζουν εκλογές στα Σκόπια και όλοι «τρέμουν» το τι θα κάνει το Αλβανικό κόμμα το οποίο ουδόλως νοιάζεται για το όνομα όπως έχει δηλώσει ο ηγέτης τους.
Για να λέμε τα πράγματα και λίγο με το όνομά τους, τους Αμερικανούς τους ενδιαφέρει να αποκόψουν τη Ρωσία από τις ενεργειακές εξόδους προς Αιγαίο και Ευρώπη, αλλά και να καταλήξουν εκεί μέσω Τουρκίας και Σκοπίων, ειδικά τώρα που η Ελλάς αποδείχτηκε «άτακτο παιδί». Φυσικά, κάθε κακό παιδί πρέπει να τιμωρείται για την ανυπακοή του στον «νταή» ο οποίος ως μόνο τρόπο επιβολής της ισχύος του έχει την βία την οποία μάλιστα μπορεί να την ασκήσει κάποιος άλλος υποτακτικός έναντι αυτού. Στην δική μας περίπτωση, ένα πιθανό «θερμό» επεισόδιο περιορισμένης κλίμακας από την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και μία επιπλέον πρόκληση στη Θράκη την οποία κόπτονται να «Κοσοβοποιήσουν» (ειδικά τώρα που δυστυχώς παίρνει σάρκα και οστά η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» με τη βούλα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου), μπορεί να επιφέρει πλείστα οφέλη κατά τον Αμερικανικό τρόπο σκέψης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερικανική στάση εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες είναι παθητική και παρασκηνιακά ενθαρρυντική απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας. Έτσι σε λίγο καιρό ως αντίποινα για το άτακτο παιδί που ακούει στο όνομα Ελλάδα, οι ΗΠΑ ίσως «ωθήσουν» εκ νέου την Τουρκία να «γκριζάρει» μερικές βραχονησίδες ή νησιά ούτως ώστε να «αποκτήσει δικαιώματα» στο μισό τουλάχιστον Αιγαίο (με την απειλή χρήσης βίας και με τη λογική των τετελεσμένων γεγονότων) και να εγείρει μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη. Αυτό, φυσικά έχει σκοπό, την υποβάθμιση και την ακύρωση κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, καθώς η αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές σε απόσταση, ούτως ώστε να αποκλείσει κάθε διέξοδο στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο στους Ρώσους, όμως κάτι τέτοιο θα εξοργίσει περισσότερο την «κόκκινη αρκούδα». Επιπλέον, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (Ρωσικών συμφερόντων) θα λειτουργεί ανταγωνιστικά, κάτι που δεν θέλει η Αμερικανική πολιτική, απέναντι στον αγωγό Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν (Αμερικανικών συμφερόντων) η κατασκευή του οποίου ήταν από τις μεγάλες προτεραιότητες των ΗΠΑ που ήθελαν πρόσβαση στα πετρέλαια της Κασπίας για να τροφοδοτούν τον εαυτό τους και την Ευρώπη δίχως την εμπλοκή της Ρωσίας και του Ιράν. Ανταγωνιστικά θα λειτουργεί και απέναντι στον - αμερικανικών επίσης συμφερόντων- αγωγό ΑΜΒΟ (Albania-Macedonia-Bulgaria Oil) ο οποίος θα λειτουργήσει το 2011 μεταφέροντας το πετρέλαιο της Κασπίας από το Μπουργκάς στην Αυλώνα της Αλβανίας μέσω Κοσόβου και Σκοπίων (να λοιπόν ο λόγος που οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, να ο λόγος για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και να γιατί έγιναν οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι και ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, αφού τα σχέδια για τον αγωγό ΑΜΒΟ είχαν ξεκινήσει το 1995). Επομένως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να στοχοποιήσουν και να «στραγγαλίσουν» την ενδυναμωμένη πλέον Ρωσία και τις κινήσεις του ηγέτη της Πούτιν στην γεωοικονομική σκακιέρα. Θα τα καταφέρουν όμως; Οψόμεθα…
Το δεύτερο πλήγμα στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική ήλθε από τις Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες προκειμένου να μην καταστρέψουν τις καλές σχέσεις (και ενεργειακές συμφωνίες) που με κόπο έχουν δομήσει με την Ρωσία, είπαν «όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Με αυτή την εξέλιξη, οι σχέσεις Ρωσίας και Αμπχαζίας, Οσετίας αλλά και ανατολικής Ουκρανίας, πρόκειται να θερμανθούν με φιλορωσικά συναισθήματα εφόσον ο δεσμός τους τώρα κατέστη πιο καθαρός και δυνατός. Ο Πρόεδρος Πούτιν όπως πάντα στρατηγικά σκεπτόμενος, άφησε τις Ευρωπαϊκές χώρες να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» γνωρίζοντας πολύ καλά πώς η Γηραιά Ήπειρος δεν πρόκειται να κάνει σε αυτή την περίπτωση το χατίρι των ΗΠΑ. Η Αμερική μπορεί να έχασε την ευκαιρία να εντάξει Ουκρανία και Γεωργία στο ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία μπορεί να προσφέρει εναλλακτική λύση και να παίξει τα παιχνίδια της. Φυσικά, η Ρωσία του Πούτιν που διαφέρει κατά πολύ από την Ρωσία του χειραγωγημένου Γιέλτσιν, είναι γνώστης όλων των πιθανών μελλοντικών κινήσεων και για αυτό το βράδυ της Πέμπτης 3-4-2008 όταν και έφτασε ο Πρόεδρος Πούτιν στο Βουκουρέστι, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή. Μπορούμε κάλλιστα να φανταστούμε το τι συζήτησαν. Να σημειωθεί εδώ, πως ο Πούτιν ήταν ο πρώτος ο οποίος και δήλωσε πώς η Ρωσία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με το νέο τους όνομα και δεν μάσησε τα λόγια του στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου αναφερόμενος ξεκάθαρα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι Αμερικανικές βάσεις στα όρια της χώρας του απειλούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και πρότεινε στενότερη συνεργασία έναντι ΝΑΤΟϊκής πολιτικής κλειστών θυρών.
Μετά απ’ όλα αυτά όμως να περιμένουμε σίγουρα, την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία μιας και είναι πλέον το τελευταίο χαρτί της Αμερικής και δεν νομίζω να το εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση. Δεν πρόκειται να ανεχτεί ο γίγαντας που ακούει στο όνομα ΗΠΑ άλλα πλήγματα στον ήδη πληγωμένο του εγωισμό. Το ερώτημα βέβαια που εγείρεται είναι πως θα αντιδράσει η Ρωσία σ' αυτό το ενδεχόμενο.
Τρίτο πλήγμα ήταν η άρνηση της Ελλάδος αλλά και άλλων μελών του οργανισμού, στο αίτημα των ΗΠΑ να αποστείλουν και άλλο προσωπικό στο Αφγανιστάν και να αλλάξουν οι χώρες αυτές τον ρόλο των στρατευμάτων τους.
Είναι ορατό πλέον πώς αναμένονται θερμές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι οποίες ίσως να «θερμανθούν» περισσότερο...
Η Ελλάδα λοιπόν μέσω του πρωθυπουργού της είπε το «όχι» στους Αμερικανούς για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και κατά μία έννοια μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους στη Βαλκανική χερσόνησο.
Για εμάς το βέτο δεν αποτελεί μόνο προάσπιση της ιστορίας μας. Μας φέρνει αναπόφευκτα σε ρήξη με την Αμερική στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι των Βαλκανίων. Μας φέρνει ενώπιον της «επιλογής» στρατοπέδου. Ουσιαστικά Βέτο σημαίνει Ρωσία, εξάλλου σ’ αυτόν τον κόσμο πρέπει να βρίσκεις στρατηγικούς εταίρους και όχι «υπονομευτές» συμμάχους. Αναγκαστικά λοιπόν θα στραφούμε προς τη μεριά της Ρωσίας, θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά της και θα εξυπηρετήσει τα δικά μας αφού η «μαμά» Αμερική δεν δίνει δεκάρα για εμάς τόσο στα Βαλκάνια όσο και στις προκλήσεις στο Αιγαίο. Και εάν στραφούμε προς τα εκεί σκοπός είναι να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ έχουμε ένα ακόμα «καυτό» καλοκαίρι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα πετρέλαια του Αιγαίου. Θα είναι η μεθεπόμενη κίνηση στο σκάκι των Βαλκανίων (μετά τη διάλυση των Σκοπίων); Οψόμεθα…
Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΣ" της Ε.Μ.Σ
Τα παιδάκια στα Σκόπια μεγαλώνουν με τον καημό της "διαμελισμένης" Μακεδονίας.
Τα δικά μας μεγαλώνουν με τις εξυπνάδες της Ρεπούση.
Θαυμάστε τις ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ εθνικιστικές προσδοκίες των Σκοπίων. Μιλάμε για την πλειοψηφία όχι για το 3.5% των υπερεθνικιστών. μιλάμε για το ίδιο το επίσημο κράτος των Σκοπίων, κι όχι για κάποιους ... ασήμαντους κύκλους ακραίων στοιχείων.
(κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)
Οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» της Βουλγαρίας και των Σκοπίων υποδέχθηκαν τα στρατεύματα του Χίτλερ με ροδοπέταλα, ελπίζοντας ότι ο αρχηγός του Γ’ Ράιχ θα τους χάριζε την ελληνική Μακεδονία.
Η αλυτρωτική τάση τους απεικονίζεται στον χάρτη της φωτογραφίας.
Ο Χίτλερ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους. Όπου απέτυχαν οι Σκοπιανοί του 1941-44, επιχειρούν τώρα να πετύχουν τα παιδιά τους. Ο πολιτισμένος δημοκρατικός κόσμος θα ανεχθεί την προετοιμασία ενός τέτοιου, επιθετικού βήματος, αποδεχόμενος την ονομασία «Μακεδονία»;
Το περιοδικό εκδίδεται από πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο του MEGA, Μαρία Καρχιλάκη, διερωτήθηκε «πως θα αισθανόσασταν αν κάποιος σας στερούσε την ταυτότητα;».
Η λεζάντα που υπάρχει κάτω από το σκίτσο γράφει: «Ανάμνηση από τον πόλεμο με τη FYROM».
Σε ρεπορτάζ, μάλιστα, του περιοδικού αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, θείος του νυν πρωθυπουργού ήταν συνεργάτης των Ναζί.
Σημειώνεται ότι παρά το έντονο διάβημα της Ελλάδα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η απαράδεκτη αφίσα που στη θέση του σταυρού υπάρχει η σβάστικα στην ελληνική σημαία, παραμένει στους δρόμους των Σκοπίων. Το MEGA μετέδωσε ότι κάποιοι έσκισαν σημεία της με μαχαίρι, ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν κινήθηκε προς την απόσυρση της αφίσας γεννά εύλογες απορίες.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιορίστηκε στο να εκφράσει τη λύπη της μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατυχές γεγονός, το οποίο συμβαίνει σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή» τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της ΠΓΔΜ, Βέτσερ, στο πρωτοσέλιδο της τη Δευτέρα εμφανίζει φωτογραφία της επίμαχης αφίσας υπό τον τίτλο «Ντροπή».
Σχολιάζοντας την αφίσα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι «οι προκλήσεις και οι εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος. Αντιθέτως επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση».
«Προσβλητική για τους Έλληνες και όσους υπέφεραν από το φασισμό» χαρακτηρίζει ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ την αφίσα. Και χαιρετίζει τις «επίσημες δηλώσεις από τα Σκόπια, που αποσυνδέουν την κυβέρνηση από τέτοια δημόσια εκτεθειμένα σύμβολα ή ρητορική».
Η απαράδεκτη αυτή αφίσα προαναγγέλλει έκθεση φωτογραφίας ενός ακραίου καλλιτέχνη στο πολιτιστικό κέντρο των Σκοπίων από τις 3 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Στην αφίσα εμφανίζονται σκοπιανοί πρόσφυγες που υποστηρίζουν ότι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά την εποχή του εμφυλίου.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε το MEGA, προκλητικός σκοπιανός δημοσιογράφος καλεί τη Δευτέρα σε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων με αίτημα να μην αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας.
Έντονα αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που κάνει λόγο για ενέργεια που προσβάλει τα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας και παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας.
«Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που επενδύουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Επιβεβαιώνει, για μία ακόμα φορά, την ορθότητα της ελληνικής θέσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών» πρόσθεσε.
«Η πρέσβης της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έλαβε οδηγίες για την πραγματοποίηση εντός της ημέρας, έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και με το αίτημα της άμεσης απόσυρσης της εν λόγω αφίσας» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.
Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.
- Είχε άδικο ο αείμνηστος Ανδρέας όταν τον Φεβρουάριο του 1994 είχε επιβάλει εμπορικό εμπάργκο κατά των Σκοπίων;
- Και σήμερα αυτό τους χρειάζεται, μαζί με ένα μεγάλο και περιποιημένο ΒΕΤΟ...